Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Tagi: ,

Świąteczny aromat wypełnił moją kuchnię. W piekarniku piekły się białe kiełbaski, a na kuchennej płycie cicho bulgotał żurek. I choć nazwa potrawy sugeruje, że żurek jest w niej na drugim planie, uwierzcie mi, żurek jest tego drugiego planu prawdziwym mistrzem!

Pomysł na pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane wziął się od białych kiełbasek, które moja ciocia przygotowuje w kwaskowatym sosie porowym. Tutaj za sos posłużył żurek, więc potrawa jest nie tylko pyszna, ale także bardzo wielkanocna. Bo nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku, choć tradycji gotowania świątecznego żurku nie wyniosłam z domu rodzinnego. Kiedyś nawet nie lubiłam żurku, ale ciiiii…

Już sobie wyobrażam, jak na naszym wielkanocnym stole będą się pysznić te pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane. Bo naprawdę są pyszne.

Z podanych składników powstaną 4 porcje zupy z kiełbaskami.

1_kielbaski_logo

Składniki:

  • 0,5 kg cienkich białych kiełbasek surowych
  • 2-3 cebule (u mnie dymki)
  • kilka łyżek oleju (u mnie winogronowy)
  • 2 opakowania Żurku na wędzonce Jak u Mamy Winiary
  • szklanka soku z kiszonych ogórków
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
  2. Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.
  3. Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).
  4. Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.
  5. W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
  6. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.
  7. Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.

Smacznego 🙂

2_kielbaski_logo

3_kielbaski_logo

Wszystkim wielbicielom żurku polecam także żurek w tradycyjnej postaci:

żurek z jajkiem i kiełbasą

grzybowy żurek w chlebie

żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Na Wielkanoc polecam także:

wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem

zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

bułeczki wielkanocne

barszcz biały kaliski

barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietanką i świeżym majerankiem

zupa chrzanowa z chipsami z salami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *