Piernikowa moczka na piwie

Tagi:

Piernikowa moczka to wigilijna potrawa, którą tradycyjnie spożywa się podczas wigilijnej kolacji na Śląsku. Ta zupa, czy też może deser, serwowana jest na wiele sposobów, przygotowywana na bazie wody, kompotu lub piwa (uwaga – niegdyś przygotowywano moczkę na wywarze z warzyw lub rybnym). Niezależnie jednak od regionu Śląska, zawsze jej podstawą jest piernik.

Piernik i bakalie w zupie? Właśnie dlatego niektórzy są zdania, że moczce bliżej do deseru. W zeszłym roku miałam okazję spróbować moczki w dwóch oryginalnych wersjach. Obie były słodkie, a różniły się rodzajem wykorzystanych bakalii i konsystencją. Zdecydowanie bardziej pasuje mi moczka o płynnej konsystencji, ale warto spróbować obu.

Piernikowa moczka na piwie jest słodka, ale nie mdła, ponieważ dodajemy do niej sok z cytryny, który równoważy słodycz piernika i bakalii.

Do przygotowania moczki możecie wykorzystać różnego rodzaju bakalie, warto dodać też całe blanszowane migdały, rodzynki, suszone śliwki, daktyle, figi, orzechy włoskie i laskowe. Piernik trzeba upiec lub kupić. Na Śląsku nie ma problemu z zakupem specjalnego piernika „do moczki”. Ale poza Śląskiem można w ostateczności sięgnąć po pierniczki, jednak nie wybierajcie tych lukrowanych, a zwykłe, bez lukru czy polewy.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji moczki (najlepiej serwować ją w naczyniach do deserów, np. w pucharkach bądź mniejszych miseczkach).

Piernikowa moczka na piwie:

  • 1 l ciemnego piwa (najlepiej korzennego lub miodowego)
  • 200g piernika
  • szklanka kompotu z suszu
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 6-7 suszonych śliwek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów w płatkach do dekoracji
  • 3-4 suszone daktyle
  • sok z połówki cytryny
  • 1/4 kostki masła
  • opcjonalnie: ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady (dla pogłębienia koloru)

Przygotowanie:

  1. Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  2. Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).
  3. Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.
  4. Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.
  5. Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.

Gęsta piernikowa moczka na piwie

Piernikowa moczka na piwie z migdałami

Piernikowa moczka jak zrobić

dobra moczka z piwem

moczka na piwie

Piernikowa moczka na piwie jak ją zrobić

Piernikowa moczka na piwie i kompocie z suszu

Poznaj inne przepisy na słodko!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *