Pikantna zupa tajska z tofu
Tagi: pikantna zupa tajska, pikantna zupa tajska z tofu, zupa tajska, zupa z tofu

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
W mroźne dni warto sięgać po zupy mocno rozgrzewające. Dzięki nim zima nie będzie aż taka straszna! Ostre przyprawy pobudzą metabolizm i sprawią, że będziemy mieli więcej energii. Pikantna zupa tajska z tofu okaże się zatem dobrym rozwiązaniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Być może niektórzy dadzą się przekonać, aby zjeść ją już o poranku. To doskonały sposób na energiczny start dnia. Po zjedzeniu miski pożywnej zupy, uczucie sytości powinno towarzyszyć nam do wczesnych godzin południowych.
Sekretem aromatycznego bulionu są ogonki krewetek. Dodane w trakcie gotowania znacząco wpłyną na ostateczny smak zupy. Skoro ma być na ostro, nie można zapomnieć o papryczce chilli! Wartość kaloryczną zupy podbijają dodatki: makaron (według uznania i preferencji: jajeczny lub ryżowy) oraz ser tofu.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Pikantna zupa tajska z tofu:
- 3 marchewki
- 1 por (biała część)
- 250 g zielonej fasoli szparagowej płaskiej
- 3 szalotki
- Kilka liści kafiru
- 1 ostra papryczka
- 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
- Pęczek kolendry
- 1 mała limonka
- ok. 15 krewetek (najlepiej nieobranych, z ogonkami)
- 150 g makaronu jajecznego lub ryżowego
- 200 g sera tofu
- Kilka łyżek oliwy
- Kilka łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
- Szalotki obrać, drobno posiekać.
- Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.
- Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.
- Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.
- Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.
- W trakcie gotowania dodać liście kafiru.
- W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.
- Kolendrę posiekać.
- Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.
- Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.
- Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.
- Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.
- Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.
- Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.
To nie jest jedyny przepis, w którym wykorzystujemy krewetki. Poznaj inne nasze propozycje: