Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Tagi: ,

Zupa chińska dla każdego! Dzisiejsza propozycja to egzotyczny rosół. Pikantna zupa chińska z ostrą papryką to wyśmienity pomysł na urozmaicenie poniedziałku. Nie zawsze przecież musi być pomidorowa 😉 

Żarty, żartami, lecz poniższą, bazującą na rosole zupkę, przygotujecie szybko i bez większego wysiłku. Należy zatroszczyć się jedynie o kilka niecodziennych składników. Pora zrobić listę zakupów. 

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 50 g kiełków np. fasoli mung lub słonecznika
  • 10 brukselek
  • 1 por
  •  
  • 150 g grzybków shimaje
  •  
  • 150 g grzybków shitake
  • 1 mała ostra papryczka
  •  
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sezamowego

Przygotowanie:

  1. Pora obrać, pokroić w półksiężyce.
  2. Brukselkę dokładnie umyć, osuszyć. 
  3. Grzybki umyć, osuszyć.   
  4. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. 
  5. Papryczkę lub jej kawałek (stopień ostrości należy dopasować do swoich własnych preferencji) drobno pokroić. 
  6. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy, dodać starty imbir oraz papryczkę chilli. Dorzucić pora oraz brukselki. Całość lekko podsmażyć. Pod koniec dodać grzybki. Chwilę podusić. 
  7. Podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby aromaty się połączyły.
  8. Ugotować makaron ryżowy. 
  9. Zupę podawać z makaronem i świeżymi kiełkami. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *