Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Tagi: ,

Obfitość dyń sprawia, że chyba już nikt nie ma wątpliwości, że jesień coraz bliżej. Z dyń można wyczarować mnóstwo rzeczy, począwszy od jesiennych dekoracji, przez pyszne zupy dyniowe, aż po przekąski na słodko – kompoty, ciasta i desery. Właściwie można z dynią (a raczej: z dyni) zrobić w kuchni wszystko, nawet zupę z jej kwiatów.

Ja najczęściej przerabiam dynie na dyniowe zupy kremy. Jeden z moich ulubionych to krem z dyni z prażonymi migdałami. Dziś jednak przygotowałam zupę dyniową w nieco innej wersji. Tym razem jest to pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano. Papryczka chili świetnie podkręca łagodny smak dyni, aromatyczna czarnuszka przyjemnie chrupie, a ser rozpływa się w ustach. Taka pikantna zupa dyniowa idealnie sprawdzi się w jesienną słotę!

Składniki:

  • dynia hokkaido (ważąca ok. 1,5 kg)
  • ok. 1 l wywaru warzywnego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • łyżka czarnuszki
  • 50 g sera grana padano (może być już starty)
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli morskiej
  • kawałek świeżego imbiru
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.
  3. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.
  4. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.
  5. Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.
  6. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.
  7. Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.
  8. Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.

zupa z dyni

kremowa zupa dyniowa z czarnuszką

pikantna zupa dyniowa
zupa dyniowa

Więcej o dyniach przeczytacie tutaj.

Na nadchodzącą jesień polecam także inne nasze przepisy z dynią w roli głównej:

Zobacz też

6 Comments

  • Kasia napisał(a):

    Pyszna! Fajnie by było jakbyście podawali jeszcze kalorie 🙂

  • Aga napisał(a):

    Zupa przepyszna! Tylko zabawa z dynią zajmuje sporo czasu i ciężko się ją tnie. Mi jej przygotowanie zajęło pół godziny ale warto było 😊

    • Agata napisał(a):

      Faktycznie trzeba się namęczyć z krojeniem, można kupić np. połówkę większej dyni, zawsze będzie ciut łatwiej 🙂 Ale jeszcze nie spotkałam się ze sprzedawaną na kawałki dynią hokkaido. Można kupić inną i obrać. Pozdrawiam 🙂

  • Janina napisał(a):

    Zupy są przepyszne niektóre z dyni już wypróbowane dziękuję, a pomysły

  • Monika napisał(a):

    Dziękuję za ten wspaniały przepis na zupę dyniową 🙂 Przepyszna! Aromatyczna i bardzo rozgrzewająca 🙂 idealna 🙂 Mój numer jeden wśród wszystkich do tej pory wypróbowanych przepisów na zupę z dyni 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *