Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Tagi:

Zima, zwłaszcza ta naprawdę sroga, to najlepsza pora na pożywne i porządnie rozgrzewające zupy. Taka jest pikantna zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Upieczona papryka dodana do gulaszu sprawia, że staje się on wyjątkowo aromatyczny. Pikantna papryka sprawia, że zupa jest cudownie ostra i już po pierwszej łyżce czujemy, jak krew szybciej krąży nam w żyłach, a po całym ciele rozchodzi się przyjemne ciepło. Z taką zupą zima, nawet najbardziej mroźna, nie wydaje się być już taka zła.

Do zupy gulaszowej tradycyjnie wykorzystuje się wołowinę, ale z powodzeniem można użyć wołowiny, na przykład chudą łopatkę. To właśnie ona pojawi się w tym przepisie na pikantną zupę gulaszową z pieczoną czerwoną papryką.

Pieczenie papryki do zupy gulaszowej jest warte zachodu – nieziemski aromat rozchodzi się po całej kuchni i sprawia on, że nie można się doczekać kulinarnego finału. A z praktycznych punktu widzenia – usunięcie skórki z upieczonej papryki jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku surowej. Tu przeczytasz o tym, jak obrać paprykę ze skóry!

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy gulaszowej. Dodatkowo można podać do niej pajdę chleba z masłem.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką:

  • 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 3 małe czerwone papryki (lub 2 duże)
  • 4 większe ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • puszka pomidorów pelati bez skórek
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka suszonych papryczek piri piri lub chili według uznania
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta suszonego cząbru
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.
  2. Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).
  3. Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.
  4. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.
  5. Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso,  szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.
  6. Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.
  7. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.
  9. Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.

zupa gulaszowa - jak upiec paprykę

zupa gulaszowa a usuwanie skórki z papryki

zupa gulaszowa na łopatce wieprzowej

zupa gulaszowa z ziemniakami

zupa gulaszowa z czosnkiem

pyszna zupa gulaszowa

Gdzie jeszcze wykorzystasz paprykę?

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *