Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Tagi: ,

Zupa krem z papryki pieczonej jest na mojej top liście zupowej zaraz obok zupy z zielonego groszku. Uwielbiam ją za kolor , smak i wartości odżywcze. Tak naprawdę można ją przygotować na wiele sposobów. Tym razem ugotowałam ją z dodatkiem ostrej papryczki i świeżym tymiankiem, który rewelacyjnie podkreślił smak zupy.

W przepisie podałam 200-300 ml bulionu dlatego, że dla mnie 200 ml wystarcza w zupełności. Wówczas zupa jest gęsta, ale jeśli nie lubicie takiej można dodać nieco więcej bulionu. Do zupy dodałam zaledwie połowę ostrej papryczki, a wyszła naprawdę pikantna, ale my właśnie lubimy takie smaki.

Kremową zupę z papryki można podawać z kromką pieczywa lub dodać do miseczki aromatyczne grzanki , czy groszek ptysiowy albo lane kluseczki. Ta zupa smakuje rewelacyjnie w każdym wydaniu.

Składniki:

  • 3 czerwone papryki (duże)
  • 200-300 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (rozdrobnionych)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • olej rzepakowy (do smażenia i pieczenia)
  • sól do smaku (opcjonalnie)
  • pieprz ziołowy do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, osuszamy i  wycinamy z niej gniazda z nasionami
  2. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ostrą paprykę przecinamy wzdłuż na połowę i nożykiem usuwamy nasiona. Dodajemy do reszty papryki czerwonej i skrapiamy olejem.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 55 minut aż papryka zacznie robić się czarna . Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i szklimy na złoty kolor na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i chwilkę smażymy.
  5. Z wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy bulionem.
  6. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po koniec gotowania dodajemy łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupę miksujemy blenderem .
  8. Umyte i osuszone listki tymianku dodajemy do zupy. Można wymieszać je z kremem lub posypać miseczkę  z zupą przed podaniem.
Zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami

Zupa krem z papryki i pomidorów

Smacznego 🙂

Zobacz też

6 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *