Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Tagi:

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, ale też sprawdzi się pod koniec dnia jako obiadokolacja. Wieczory bywają przenikliwie zimne, a nic nie rozgrzeje tak dobrze, jak ostra zupa.

Dzięki soczewicy zupa jest sycąca. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie i zupa mogłaby być gotowa w kwadrans, ale musimy poczekać na pyszne pieczone ząbki czosnku. W ostateczności można je pominąć, gdyby jednak czas nie naglił, warto na nie poczekać. Lubię czerwoną soczewicę także za to, że podczas gotowania rozpada się i zagęszcza zupę.

Zupę przygotowałam na bazie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, z polskimi suszonymi warzywami. Taki mały myk z pewnością ułatwi kuchenne życie nie tylko początkującym w kuchni.

Coś, czego nie może zabraknąć w tej zupie, to kumin i świeża kolendra. Do kolendry musiałam się długo przekonywać, kiedyś zupełnie nie odpowiadał mi jej charakterystyczny smak i aromat. Dziś ją doceniam i do zup, takich jak pikantna zupa z soczewicy z chili, dodaję garściami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą:

  • niepełna szklanka czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • szklanka passaty pomidorowej
  • opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary
  • 2 główki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • ¼ szklanki śmietany
  • pęczek kolendry
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta kuminu
  • spora szczypta chili (lub kawałek świeżej papryczki)
  • szczypta soli
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.
  2. Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.
  3. Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.
  4. Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.
  5. Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.
  6. Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.
  7. Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.
  8. Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego 😊.

pikantna zupa z soczewicy na zupie jarzynowej

zupa z soczewicy z czosnkiem

zupa jarzynowa z soczewicą

zupa z soczewicy z passatą pomidorową

ostra zupa z soczewicy

gęsta zupa z czerwonej soczewicy

Lubicie pikantne zupy? Wypróbujcie również:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *