Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką

Tagi: ,

Lubicie ostre potrawy? U mnie w kuchni od czasu do czasu, pojawia się papryczka chilli. W zależności od tego, jak ostra ma być dana potrawa, dodaję jej kawałek, połówkę lub całą. Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką to propozycja dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś rozgrzewającego i jednocześnie gotowego w niespełna pół godziny.

Jeśli zostało Wam akurat trochę bulionu (np. przy okazji gotowania innej zupy), wykorzystacie go do przyrządzenia prostej pieczarkowej. Przepis z dodatkiem Zupy Pieczarkowej Jak U Mamy Winiary to ukłon w stronę wszystkich tych, którzy trybie pracy i codziennych obowiązków nie zawsze znajdują czas na długie stanie przy garach 🙂 Nim zniechęcicie się do “zupy w paczce”, zerknijcie na skład! Nie bójmy się sięgać po sprawdzone ułatwienia.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką:

  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 2 opakowania Zupy Pieczarkowej Jak U Mamy WINIARY
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, pokroić w piórka.Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają wcześniej pesteczki.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę wraz z papryczką.
  3. Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować.
  4. W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki.
  5. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  6. Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki.
  7. Ziemniaki wrzucić do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut.
  8. Pozostałe warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą.
  9. Wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez ok. 10 minut.
  10. Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych warzyw, opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem.
  11. W trakcie miksowania dodać śmietanę.
  12. Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.
  13. Podawać z chipsami z marchewki i pietruszki.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką w olejuPikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką w oliwiePikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką na szybkoekspresowy w przygotowaniu pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszkąOstry krem z pieczarek z pieczonymi warzywamiekspresowa zupa krem z warzywami pieczonymigęsty krem pieczarkowy na szybkoRozgrzewający i pikantny krem z pieczarek z warzywami

Wypróbujcie również innych naszych zup, które przygotujecie w krótkim czasie!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *