Pistou – zielony dodatek do zupy

Tagi:

Jeśli już na początku jesieni tęsknicie za kulinarnymi doznaniami, w które obfitowało lato, doprawiajcie swoje zupy świeżymi ziołami. Doskonałym sposobem na dodanie zupie wyjątkowego aromatu, jest prowansalski sos pistou ze świeżej bazylii. Pistou to francuski odpowiednik dobrze znanego włoskiego pesto. W odróżnieniu od pesto przygotowuje się go bez dodatku orzeszków piniowych i sera.

Tak naprawdę jest wiele wariacji na temat pistou i pesto, niektóre znacząco odbiegające od oryginału, a wszystkie warte spróbowania. Zacznijmy jednak od tradycyjnej receptury na sos pistou.

Pistou bazyliowe:

  • 2 szklanki świeżych listków bazylii
  • 2-4 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Listki bazylii przekładamy do moździerza, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ucieramy (możemy też wykorzystać blender – miksujemy bazylię z czosnkiem pulsacyjnie, by sos nie był idealnie gładki).
  2. Do utartej bazylii z czosnkiem dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ucierając (oliwy dodajemy tyle, ile „przyjmie” bazylia;sos nie powinien być za rzadki, ale tak naprawdę konsystencja sosu pistou to rzecz gustu).
  3. Sos pistou doprawiamy solą.

sos pistou

pistou do zupy

Pistou nie tylko bazyliowe

Świeża bazylia, oliwa, czosnek i sól. Tradycyjna receptura nie przewiduje więcej składników. Ale podpowiem, że można, podobnie jak przy przygotowywaniu pesto, eksperymentować z różnego rodzaju ziołami. Zamiast bazylii dodajcie do pistou świeże listki szpinaku, pietruszki, koperku, rukoli, pietruszki, rzodkiewki, a nawet botwinki (bo pistou wcale nie musi być tylko zielone!). A jeśli macie ochotę, możecie połączyć kilka ziół i przygotować aromatyczne pistou bazyliowo-pietruszkowe lub bazyliowo-szpinakowe.

Do jakich zup dodawać pistou?

Pistou lubi się z przeróżnymi zupami warzywnymi i wcale niekoniecznie muszą to być kremy. Sprawdźcie nasze przepisy z wykorzystaniem zielonych sosów:

zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli

zupa  pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

krem ze szparagów z miętowym pesto

A już niedługo na blogu pojawi się przepis na zupę, której niezwykłego aromatu doda pistou pietruszkowe.

pistou bazyliowe

pistou pietruszkowe

Kiedy dodawać pistou do zupy?

Najlepszy moment na doprawienie zupy sosem pistou lub pesto? Dodajcie łyżeczkę sosu bezpośrednio do miseczki z zupą lub prosto do garnka tuż po zdjęciu zupy z kuchenki. Możecie artystycznie wyrysować szlaczek z sosu pistou w talerzu z zupą kremem lub też wymieszać sos z niewielką ilością tradycyjnej zupy i dodać go do garnka. Poeksperymentujcie w swoich kuchniach z pistou. Dodajcie łyżeczkę sosu do farszu na pierożki z mięsem do zupy, wykorzystajcie go do przygotowania aromatycznych klopsików. I podzielcie się z nami swoimi odkryciami kulinarnymi. Smacznego!

kiedy dodawać pistou

Zobacz inne pomysły na bazylię w zupie:

Zobacz też