Pokochaj cukinię. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć i co pysznego z niej przygotować

Tagi:

cukinia

Z cukinią w kuchni można zdziałać cuda. Jest wdzięcznym warzywem, które możemy przygotować na wiele pysznych sposobów. Warto po nią sięgać zarówno ze względów smakowych, jak i zdrowotnych, ponieważ..

Cukinia jest zdrowa!

Cukinia zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminy A, K i C, dostarcza także sporo składników mineralnych, takich jak cynk, miedź czy potas. I oczywiście jest świetnym źródłem błonnika. A na dodatek jest warzywem niskokalorycznym, składającym się głównie z wody, więc świetnie wpisuje się w dietę osób dbających o linię. Ale też w diety osób, które lubią dobrze zjeść, bo cukinia naprawdę dobrze smakuje.

Kiedy cukinia smakuje najlepiej?

Im młodsza cukinia, tym pyszniejsza. Młode okazy są nie tylko najsmaczniejsze, ale też nie wymagają obierania i usuwania pestek. Do wyboru mamy przeróżne odmiany cukinii: podłużne, okrągłe, ciemnozielone, jasnozielone, żółte, pasiaste, gładkie, nakrapiane. A wszystkie smaczne. Zatem jemy!

Oczywiście pierwsze danie, jakie przychodzi mi na myśl o cukinii, to… pierwsze danie 🙂 czyli zupa. Właściwie zupy, bo z cukinii można przygotować wiele pysznych zup, od kremów po zupy klasyczne. Cukinia w takiej zupie może być najważniejszym składnikiem lub stanowić pyszną synergię z innymi warzywami. Możemy przebierać wśród wielu przepisów, od staropolskich po przepisy na zupy orientalne. I podawać zupę z cukinią na gorąco lu w postaci chłodników.

Przepisy na zupy z cukinią

Nasze ulubione zupy z cukinią w roli głównej i nie tylko to:

zupa z cukinii

zupa z cukinią

Nie tylko zupy

Choć zupy z cukinii dają spore pole do kulinarnych popisów, warto po cukinię sięgnąć nie tylko przygotowując pierwsze dnia. Cukinie można faszerować, grillować, marynować, smażyć, piec. Zetrzeć na tarce i zrobić z niej placki, a nawet wytrawne muffiny lub słodkie ciasto.

Nie tylko owoc cukinii

Zjeść ze smakiem można nie tylko cukinię, ale także jej kwiaty. Kwiaty cukinii to jedne z ciekawszych kwiatów jadalnych. Można je usmażyć w cieście naleśnikowym lub nafaszerować i zapiec.

kwiaty cukinii

Jeśli chcemy zerwać kwiaty w naszym ogrodzie, najlepiej wybierać kwiaty męskie, które w przeciwieństwie do żeńskich nie będą owocować. Poznamy je po tym, że w środku mają tylko szypułkę, bez zalążka.

A na zakończenie podpowiem, że cukinię można nie tylko zjeść, ale efektownie zaserwować w niej zupę na przykład na letnim przyjęciu. Szkoda tylko, że takiej miseczki po zjedzeniu zupy nie można również skonsumować. Chociaż cukinię jak najbardziej można jeść na surowo, na przykład w postaci spaghetti lub surówki.

spaghetti z cukinii

A co Wy przygotujecie dziś z cukinii?

Zobacz też