Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Tagi: , ,

Czekałam z niecierpliwością na tydzień kuchni kaszubskiej na naszym blogu dlatego, że wyrosłam na smakach tej kuchni. W moim domu dosyć często pojawiały się potrawy regionalne, charakterystyczne dla Kaszub. Kuchnia kaszubska jest prosta, ale bardzo smaczna. Dominują w niej ryby, dary lasu, ziemniaki, choć nie brakuje też potraw z gęsi i kaczki.

Nasz cykl kuchni kaszubskiej otwiera pyszna polewka gdańska. Akurat ten przepis odkryłam zaledwie kilka lat temu i bardzo przypadł mi do gustu. Lubimy kwaśne zupy na zakwasie do żurku, a polewkę gdańską gotuje się dosyć podobnie jak tradycyjny żurek, ale w tej zupie nie znajdziecie białej kiełbasy ani boczku. Polewka gdańska jest przygotowywana na bazie kiełbasy myśliwskiej i suszonych grzybów leśnych z aromatycznym czosnkiem i majerankiem.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami to idealna zupa na jesienny obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i przyjemnie kwaśna. Przepis na tą zupę znalazłam w książce Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, choć przez te lata wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.

Składniki:

  • 2 marchewki ( mniejsze)
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • pietruszka ( korzeń)
  • kawałek pora ( część zielona)
  • kawałek selera ( korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  •  2 szt kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • świeży majeranek do dekoracji
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 750 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej.
  2. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
  4. Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  5. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
  6. Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
  7. Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
  8. Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  9. Gotujemy jeszcze zaledwie  kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.
DSC_0846

Zobacz też