Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Tagi: zupa grzybowa, zupy regionalne, żurek

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Czekałam z niecierpliwością na tydzień kuchni kaszubskiej na naszym blogu dlatego, że wyrosłam na smakach tej kuchni. W moim domu dosyć często pojawiały się potrawy regionalne, charakterystyczne dla Kaszub. Kuchnia kaszubska jest prosta, ale bardzo smaczna. Dominują w niej ryby, dary lasu, ziemniaki, choć nie brakuje też potraw z gęsi i kaczki.
Nasz cykl kuchni kaszubskiej otwiera pyszna polewka gdańska. Akurat ten przepis odkryłam zaledwie kilka lat temu i bardzo przypadł mi do gustu. Lubimy kwaśne zupy na zakwasie do żurku, a polewkę gdańską gotuje się dosyć podobnie jak tradycyjny żurek, ale w tej zupie nie znajdziecie białej kiełbasy ani boczku. Polewka gdańska jest przygotowywana na bazie kiełbasy myśliwskiej i suszonych grzybów leśnych z aromatycznym czosnkiem i majerankiem.
Polewka gdańska z suszonymi grzybami to idealna zupa na jesienny obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i przyjemnie kwaśna. Przepis na tą zupę znalazłam w książce Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, choć przez te lata wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.
Składniki:
- 2 marchewki ( mniejsze)
- 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
- 250 ml zakwasu na żurek
- pietruszka ( korzeń)
- kawałek pora ( część zielona)
- kawałek selera ( korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 szt kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- świeży majeranek do dekoracji
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 750 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej.
- Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
- Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
- Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
- Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
- Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
- Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.

2 Comments
Cudowna ta zupka z Gdańska! Czy mogłabym ją dodać na mojego bloga, jest to taki blog-katalog, zbiór przepisów z różnych miejscowości od A do Z, nie mam w nim jeszcze literki G :), proszę o zezwolenie i ewentualne uwagi, korektę. Mój blog to Lokalne smakołyki: http://lokalnesmakolyki.blogspot.com/. Serdecznie pozdrawiam. Angela
Jak najbardziej podzielimy się naszym przepisem 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!