Pomidolove lato, czyli wszystko o pomidorach :)

Tagi:

Ludzkość zna pomidory od wieków, lecz do Europy pomidory przybyły dopiero w XVI wieku i początkowo uznawane były za truciznę. Długie lata hodowano je wyłącznie w celach dekoracyjnych. Aż pewnego dnia pewna piękna lecz zła królowa, uwarzyła z pomidorów aromatyczną zupę, która miała zabić jej jeszcze piękniejszą pasierbicę. Dziewczyna zasiadała do obiadu i zjadła całą miskę pomidorówki. Jakież było zdziwienie królowej gdy pasierbica, zamiast paść nieżywa na ziemię po spożyciu dużej dawki trucizny, poprosiła o dokładkę! Pomidorówka nie odebrała życia dziewczynie (ale też nie do końca ją ocaliła), a dodała sił witalnych i energii. Ale tylko na chwilę… Zła Królowa nie odpuściła, podjęła kolejną próbę uśmiercenia dziewczyny, na końcu podstępem podała jej zatrute jabłko. Szczęśliwie znalazł się książę, który mocą pocałunku zdjął ze śpiącej wiecznym snem dziewczyny zły czar.

A co było dalej z pomidorami? Pytały moje dzieci, zafascynowane nową, nieznaną im dotąd wersją baśni o Królewnie Śnieżce. Pomidory zasmakowały całemu królewskiemu dworowi, a potem i wszystkim mieszkańcom królestwa, a wieść o ich smaku rozeszła się po wszystkich okolicznych państwach i miastach, aż pewnego dnia dotarła nawet do Polski, ale to już za sprawą zupełnie innej królowej… 🙂

pomidory

pomidory właściwości

Do Polski pomidory trafiły z Włoch, za sprawą królowej Bony, żony Zygmunta I Starego, której zawdzięczamy też włoszczyznę. Dziś chyba nikt nie wyobraża sobie kulinarnego życia bez pomidorów. Pomidor jak nie na kanapce, to w sałatce albo w zupie lub też w sosie do spaghetti, na pizzy, na zapiekance, w hot-dogu. Nocą na imprezie i rano grzecznie przy śniadaniu.

Chyba nie ma drugiego tak często pojawiającego się w kuchni warzywa (właściwie to owoc, ale dla mnie to warzywo). No i dobrze, bo pomidory to samo zdrowie, czyli mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy PP i K. Pomidory są też świetnym źródłem potasu i innych sennych dla naszego zdrowia pierwiastków. A przede wszystkim pomidory to likopen – naturalny barwnik, nadający pomidorom czerwony kolor, jest antyutleniaczem, który chroni nas przed różnymi choróbskami. Co ciekawe, łatwiej przyswajamy likopen z pomidorów poddanych obróbce termicznej niż z pomidorów świeżych. Zatem zapraszam po przepis Joli na zdrową porcję likopenu, czyli na przecier pomidorowy – klik.

Najwięcej likopenu jest w czerwonych pomidorach, inne mają do mniej. A pomidory mogą być także żółte, zielone, pomarańczowe, brązowe, a nawet pręgowane i czarne, jak pomidor krymski. Malutkie okrąglutkie, wielkie przypominające kształtem bawole serca. Moje ulubione? Na kanapkę malinówki, do sałatki koktajlowe, a na zupę i przecier lima. Te ostatnie nazywane są też pomidorami pelati, ale, jak doniosła mi Jola, nazwę tą prawidłowo powinno się stosować do pomidorów bez skórki. Stąd też na wielu puszkach z pomidorami można właśnie znaleźć nazwę pelati.

co warto wiedzieć o pomidorach?

przepisy z pomidorami

przepisy na dania z pomidorów

Co ugotować z pomidorów?

pomidory obróbka - jak zrobić?

Lima to najlepsza odmiana pomidorów na przeciery i koncentraty. Kiedyś, kiedy tego nie wiedziałam, pewnego dnia postanowiłam zrobić przeciery na zimę z …malinówek. Te pyszne pomidory zupełnie się jednak na przecier nie nadają, bo zawierają mnóstwo wody. Jej odparowanie zajęło mi chyba kilka godzin, a gęstość soku i tak pozostawiała wiele do życzenia. Ale to nic, przecier jaki był, taki był, zupa i tak była pyszna.

Bo zupa pomidorowa zawsze jest pyszna. Pomidorówka to moja ulubiona zupa dzieciństwa. Mój brat wolał ogórkową, ale i tak do pomidorówki zasiadaliśmy razem z takim zapałem, jakby ktoś przed nami postawił talerz z ciastkami. Z ryżem lub makaronem. I odrobiną śmietanki. No i mama zawsze dodawała zieleninę, którą wtedy skrupulatnie odławiałam na brzeg talerza. Taką tradycyjną, swojską i pachnącą jak beztroskie lata dzieciństwa zupę pomidorową uwielbiam. Ale wiele innych pomidorówek też podbiło moje serce. Może podbiją też Wasze? Sprawdźcie 🙂

zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem

zupa pomidorowa z grissini

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Polecam Wam także przepis na domowe suszone pomidory.

A na (pomidorowy ) deser opowiem Wam o pewnej bitwie. Właśnie dziś, w ostatnią środę sierpnia, w Hiszpańskim miasteczku Buñol, jak co roku, odbędzie się La Tomatina, która swój początek, wzięła w ostatnią środę sierpnia 1945 roku, podczas tradycyjnej hiszpańskiej parady. Zaczęło się całkiem niewinnie, od zwykłej przepychanki energicznych młodzieńców, a skończyło się na bójce i rzucaniu pomidorami z pobliskiego sklepu z warzywami. Rok później chłopaki powtórzyły bitwę na pomidory. I tak Tomatina stała się prawdziwą tradycją, a od 2002 roku uznanym przez Ministerstwo Turystyki Świętem o Międzynarodowym Walorze Turystycznym.

Dziś w bitwie na pomidory biorą udział tysiące osób i dziesiątki ton dojrzałych pomidorów. Bitwa trwa godzinę, sprzątanie po niej pewnie dużo dłużej, a festiwal cały tydzień. Nie ukrywam, że kusiło mnie, żeby taką lokalną Tomatinę przeprowadzić na moim ogródku. Ale szybko mi przeszło i pomidory przeznaczone na bitwę, zużyłam na pomidorówkę. A do pomidorówki polecam lane kluseczki lub domowy makaron.

zupa pomidorowa - jak zrobić?  pomysły na pomidory

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *