Pomidorowa do ostatniej łyżki

Tagi:

Czy zdarzyło Wam się kiedyś ugotować tak duży garnek zupy, że nie pomimo pomocy rodziny i sąsiadów wciąż trudno było dojrzeć dno? Każde danie, nawet ukochana zupa pomidorowa, jedzona przez kilka dni pod rząd, może się (na chwilę!) zwyczajnie znudzić. Istnieje jednak kilka możliwości na to, aby zjeść wszystko – do ostatniej łyżki! Poniżej znajdziecie kilka podpowiedzi na to, jak najlepiej wykorzystać resztki zupy pomidorowej i w dziecinnie prosty sposób wyczarować z niej drugie danie, a nawet…deser.

Najszybszy sos pomidorowy

 

Sos przygotowany na bazie zupy pomidorowej idealnie sprawdzi się na pizzy, jako dodatek do makaronu, zapieczemy w nim także ravioli (ze szpinakiem, borowikami, ricottą) lub gnocchi. Trudno o szybszy obiad dla gromadki głodomorów czy prostszy pomysł na pożywną kolacje. Zafundujcie sobie włoską ucztę we własnej kuchni. Sprawdźcie, jakie to proste!
zupa pomidorowa

Zapiekane ravioli lub gnocchi

Składniki:

  • Kilka chochli zupy pomidorowej
  • Świeże zioła: bazylia, rozmaryn
  • 200 gram ravioli/gnocchi
  • Kawałek sera parmezan
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zupę pomidorową wlewamy na patelnię, odparowujemy część bulionu na średnim ogniu. Odparowując zupę powoli, zachowamy w powstającym sosie większość aromatów. Doprawiamy świeżymy ziołami.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  3. Ucieramy parmezan.
  4. Gnocchi lub ravioli gotujemy nieco krócej niż zwykle – do momentu aż kluski będą półmiękkie .
  5. Pod koniec gotowania klusek dodajemy do sosu pomidorowego kilka łyżek wody, w której się gotowały. W ten sposób zagęścimy mocniej sos.
  6. Sos podgrzewamy i zalewamy nim ugotowane gnocchi lub ravioli. Zapiekamy przez około 10-15 minut.
  7. Przed podaniem posypujemy świeżo utartym parmezanem.

pomidorowa zupazupa z pomidorówzupa z pomidorapomidorowazupa z pomidoramipomidorówka

Chłodnik pomidorowy

Inną propozycją może być np. chłodnik pomidorowy. Do resztki zupy pomidorowej wystarczy dodać kilka świeżych pomidorów, całość zmiksować na gładką masę i porządnie schłodzić przed podaniem. Przepis znajdziecie tutaj.

Leczo

 

Pomidorową możemy także wykorzystać gotując leczo. Przygotowując składniki, wystarczy zmniejszyć ilość dodawanych pomidorów.

Chlebek pomidorowy

Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę. Pomysł narodził się w Stanach Zjednoczonych w trakcie Wielkie Depresji, kiedy składniki, takie jak masło i jajka były niezwykle trudne do zdobycia.Gospodynie domowe były więc zmuszone eksperymentować. Wymyśliły, aby do ciasta zamiast jajek i masła dodać szklankę gęstej zupy pomidorowej, dzięki której będzie ono odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Uchylamy zatem rąbka tajemnicy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka odparowanej zupy pomidorowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki rodzynek(opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
  4. W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
  5. Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
  6. Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
  7. Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.

Jak pokazują powyższe przykłady, na zupę pomidorową można znaleźć sposób…i to nie jeden! Przetworzona czy wykorzystana jako dodatek stanie się zupełnie nowym daniem.
zupa pomidorowa

A jak zrobić pyszną pomidorową? Zobacz nasze przepisy na pomidorówki:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *