Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Tagi: , ,

Portugalska zupa caldo verde. Jej geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki, kapusta, cebula, dobry wywar, przyprawy. I charakterna kiełbasa chorizo. Do mojej caldo verde trafiła kapusta włoska i jarmuż. Kulinarne spory przy przygotowywaniu caldo verde w polskiej rzeczywistości toczą się właśnie wokół tych dwóch przedstawicieli rodziny warzyw kapustnych. Niektórzy twierdzą, że bliżej oryginału będzie caldo verde tylko z jarmużem. Cóż, może moja zupa jest mniej portugalska, ale nie mniej smaczna 🙂

Caldo verde:

  • 3-4 ziemniaki
  • pół główki średniej wielkości kapusty włoskiej
  • pęczek świeżego jarmużu (lub 2 duże garści jarmużu krojonego)
  • cebula
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1l wywaru warzywnego lub wody
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 10 dag chorizo lub innej pikantnej kiełbasy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
  2. Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
  3. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
  4. Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
  5. Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
  6. Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
  7. Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
  8. Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
  9. Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.

caldo verde

caldo verde z jarmużem

caldo verde z jarmużem i chorizo

zupa caldo verde z chorizo

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *