Postna kwaśnica

Tagi:

Kwaśnica zwykle kojarzy nam się z daniem bardzo sytym, które śmiało może zastąpić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. W środku zazwyczaj pływają ziemniaki, kapusta oraz mięso. Dziś jednak propozycja, która powinna szczególnie ucieszyć wegetarian. Ale oczywiście nie tylko! Postna kwaśnica bez mięsa jest pyszna i bardzo aromatyczna, więc z łatwością przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta 😉

Postna kwaśnica idealnie zasmakuje wszystkim – jest nieco lżejsza od tradycyjnej, ale dzięki dodatkowi ziemniaków syci na długo. To idealne zupa na mrozy i chłody. Rozgrzeje i doda energii! Jeśli w długie zimowe wieczory zastanawiasz się, co by tu ugotować, wypróbuj nowy przepis na zupę z naszej polskiej kapusty.

Postna kwaśnica:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.
  2. Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.
  3. Cebule i czosnek obrać i posiekać.
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.
  6. Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.

Kwaśnica – nawet postna – to jeden z całej masy pysznych przepisów polskiej kuchni regionalnej. Sprawdź też inne tradycyjne polskie zupy!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *