Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Tagi: ,

Zupa z ciecierzycy? To nie brzmi przyjaźnie, więc niejadkowi lepiej powiedzieć, że na obiad będzie zupa z cieciorki. Ciecierzyca, podobnie jak fasola, groch i bób, jest doskonałym źródłem białka, zatem stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Przygotowana z niej zupa będzie odżywcza i sycąca i może stanowić pełnowartościowy jednodaniowy obiad.

Cieciorka ma nie tylko dużo białka, ale i błonnika, a także wiele bardzo ważnych dla naszego zdrowia witamin. Ale dla mnie chyba najważniejsze to, że zupa z niej jest przepyszna, o czym przekonałam się dopiero teraz, bo to moje pierwsze spotkanie z ciecierzycą. Do swojej zupy użyłam suchą ciecierzycę, można ją zastąpić ciecierzycą z puszki, dzięki czemu ominie nas wielogodzinne moczenie nasion i skróci się czas jej przygotowania. Wówczas tę pyszną zupę będzie można przygotować zupełnie spontanicznie i w krótkim czasie.

Pożywna zupa z ciecierzycą ze świeżym tymiankiem świetnie smakuje także w postaci kremu i z dodatkiem chrupiących grzanek. Taka wersja zdecydowanie bardziej przypadła do gustu moim dzieciom. Jak dla obie są pyszne i warte spróbowania.

Smacznego!

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy (suche ziarna)
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • cebula
  • kawałek pora (biała część)
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka oleju z nasion winogron
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 100 ml śmietany 18%
  • garść makaronu (kokardki lub inny ulubiony)

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalewam litrem wody, odstawiam na 10-12 godzin.
  2. Po tym czasie płuczę nasiona, przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody i gotuję około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody).
  3. Na oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półtalarki (cebula ma się zeszklić, nie zrumienić), dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę pół minuty, dodaję pomidory i duszę około 5 minut.
  4. Dodaję pomidory do garnka z ciecierzycą, zagotowuję i gotuję 5 minut. W tym czasie gotuję osobno garść makaronu w osolonej wodzie.
  5. Odlewam 2 chochelki zupy do mniejszego garnka, blenduję na gładką masę, dodaję śmietanę, mieszam i przelewam z powrotem do zupy.
  6. Zupę przelewam do miseczek, dodaję makaron i świeży tymianek.

zupa z ciecierzycy2

zupa z ciecierzycy3

tymianek

Zobacz też

15 Comments

  • Magda Kruk napisał(a):

    Świetne danie. Ja dodaję trochę słodkiej papryki – zupa nie jest wtedy taka mdła. Można też dodać trochę ostrej papryki lub cayenne – dla miłośników wyrazistego smaku. Tą zupę traktuję jak bazę do moich kulinarnych wariacji. Zwykle eksperymentuję z ziołami, przyprawami. Polecam!

    • Agata napisał(a):

      Magdo, spodobał mi się pomysł z ostrą papryczką, dzisiaj na obiad będzie pikantny krem z ciecierzycy 🙂 Pozdrawiam

  • Justyna napisał(a):

    zrobię tylko nie zblenduję całej cieciorki – część dodam do kremu

    • Agata napisał(a):

      Ja czasem blenduję na gładki krem, zwłaszcza kiedy dzieci nie w humorze i jest podejrzenie, że będą marudzić przy obiedzie 🙂 a czasem tylko część, by zupę zagęścić, a jednocześnie cieszyć się cieciorką w zupie 🙂 pozdrawiam!

      • Justyna napisał(a):

        moje akurat bardzo lubią te kuleczki 😉
        pozdrawiam!

        • Agata napisał(a):

          Z moimi na dwoje babka wróżyła, jak mają dobry humor, zjedzą z kuleczkami :p a jak zły, to tylko krem 🙂

          • Justyna napisał(a):

            Zrobiłam tę zupę i cała rodzina się zakochała! Doprawiłam tylko mocniej papryką słodką ostrą i wędzoną plus kostką rosołową. Nie dałam makaronu tylko sypnęłam natkę pietruszki i pominęłam śmietanę.
            Zrobiłam wczoraj ale pół garnka zjadłam sama więc dzisiaj dorobiłam 😉
            Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam!

          • Agata napisał(a):

            Cieszę się, że zupa tak smakowała 🙂 pomysł z wędzoną papryką jest świetny, pozdrawiam 🙂

  • Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    Wspaniała jest ta zupa …. dziękuję za kolejny wspaniały przepis:)

    • Agata napisał(a):

      Dziękuję! Proszę do nas zaglądać jak najczęściej, mamy w planach jeszcze mnóstwo innych pyszności, oczywiście poza tymi, które już są na blogu :))

  • Kacha napisał(a):

    Do pomidorów dodałam końcówę wczorajszego białego wina wytrawnego.Nie dolewałam wody więc całość wyszła naprawdę gęsta bez miksowania. Niebo w gębie ?

  • Elka napisał(a):

    Jutro robię mniam:))))

  • Liliana napisał(a):

    Czy zamiast suchych ziaren można dodać ciecierzycę ze słoika i wtedy dodać do zupy pod koniec gotowania? Chodzi o wykorzystanie ciecierzycy i wody po niej żeby nie zostawało jedno lub drugie.

  • Martyna napisał(a):

    U nas w domu zupa numer 1 na jesienne i zimowe obiady 🙂 Uwielbiamy ….

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *