Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Tagi: , ,

Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Barszcz na Ukrainie gotuje się na różnego rodzaju drobiu lub na wieprzowych żeberkach. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych czy też bułeczek przygotowanych na parze.

Według przepisu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna, stąd w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną. A wersji jest tak wiele, jak wiele domostw na Ukrainie.

Prawdziwy barszcz ukraiński:

  • porcja rosołowa z kaczki lub ćwiartka z kaczki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/8 główki kapusty
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 kg buraków
  • mała puszka białej fasoli
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • łyżka masła
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, ponieważ bulion będzie bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy godziny.
  2. W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
  4. Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
  5. Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kapustę.
  6. W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
  7. Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i kwasku cytrynowego.
  8. Przed podaniem barszcz ukraiński można zabielić śmietaną.

Barszcz ukraiński – prosty przepis

Barszcz ukraiński – jak zrobić?

Barszcz ukraiński – jak ugotować?

Barszcz ukraiński – smaczny przepis

Barszcz ukraiński – sprawdzony przepis

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Jak zrobić prosty barszcz ukraiński?

Przepis na prosty barszcz ukraiński

Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:

15 Comments

  • Agata napisał(a):

    Przygotowałam barszcz z dodatkiem udka, było bardzo zjadliwe 🙂 Oczywiście mięso jest tu tylko dodatkiem, wszystko, co w nim dobre, trafia do wywaru. Pozdrawiam.

  • Ewa napisał(a):

    Na mięsie wołowym nie na drobiu, bo nie będzie miał tego smaku co mieć powinien.

    • Agata napisał(a):

      Barszcz ukraiński gotowany jest różnie w zależności od regionu, ten połtawski gotowany jest na gęsi lub kaczce, choć pewnie wszystko zależy od gospodyni 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Izula napisał(a):

    A CO Z TYM POREM?

  • Ania napisał(a):

    A czisnek kiedy die dodaje?

  • imap31 napisał(a):

    A gdzie zakwas z buraków? Prawdziwy barszcz, czy to ukraiński czy jakikolwiek inny musi być przyrządzany z dodatkiem zakwasu.

    • Agata napisał(a):

      Można dodać zakwas, ale nie jest to składnik konieczny. Choć co dom, to obyczaj, trudno się w takiej kwestii spierać. Pozdrawiam 🙂

  • Adi998 napisał(a):

    Haha za mało buraków 🙁 i zapomniałem o fasoli 🙁 ale i tak pierwszy raz wyszedł smaczny poprawie sie 2 razem😁

  • Pietro napisał(a):

    Witam. Będę jutro gotował barszcz. Żona po pracy musi dobrze zjeść… Napisze czy smakowało.

  • Kasia napisał(a):

    Panie Piętro, czy żona żyje? 😉 Ja właśnie gotuję, jest piękny kolorek, ślina cieknie, dziękuję za przepis 🙂

  • Daga napisał(a):

    Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma w sobie fasoli. Tytuł wprowadza w błąd. Fasola dodawana jest w Polsce. Na ukrinie barszcz z fasolą ma inną nazwę.

    • Agata napisał(a):

      Jest prawie 40 odmian barszczu gotowanego na Ukrainie, z przyjemnością zdegustowałabym wszystkie, by przekonać się, jak jest z tą fasolą 🙂 Przepis na ten barszcz powstał w oparciu o recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie w zaprzyjaźnionej rodzinie. Owa receptura mogła się z czasem zmienić na tyle, że odbiega od tej oryginalnej. Jednak z tego, co się orientuję, wśród ukraińskich przepisów na barszcz także można znaleźć przepisy z fasolą. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *