Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Tagi: , ,

Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Barszcz na Ukrainie gotuje się na różnego rodzaju drobiu lub na wieprzowych żeberkach. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych czy też bułeczek przygotowanych na parze.

Według przepisu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna, stąd w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną. A wersji jest tak wiele, jak wiele domostw na Ukrainie.

Prawdziwy barszcz ukraiński:

  • porcja rosołowa z kaczki lub ćwiartka z kaczki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/8 główki kapusty
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 kg buraków
  • mała puszka białej fasoli
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • łyżka masła
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska do smaku
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia zupy

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.
  2. W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
  4. Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
  5. Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.
  6. W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
  7. Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
  8. Przed podaniem barszcz ukraiński można zabielić śmietaną.

Barszcz ukraiński – prosty przepis

Barszcz ukraiński – jak zrobić?

Barszcz ukraiński – jak ugotować?

Barszcz ukraiński – smaczny przepis

Barszcz ukraiński – sprawdzony przepis

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Jak zrobić prosty barszcz ukraiński?

Przepis na prosty barszcz ukraiński

Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:

32 Comments

  • Agata napisał(a):

    Przygotowałam barszcz z dodatkiem udka, było bardzo zjadliwe 🙂 Oczywiście mięso jest tu tylko dodatkiem, wszystko, co w nim dobre, trafia do wywaru. Pozdrawiam.

  • Ewa napisał(a):

    Na mięsie wołowym nie na drobiu, bo nie będzie miał tego smaku co mieć powinien.

    • Agata napisał(a):

      Barszcz ukraiński gotowany jest różnie w zależności od regionu, ten połtawski gotowany jest na gęsi lub kaczce, choć pewnie wszystko zależy od gospodyni 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Izula napisał(a):

    A CO Z TYM POREM?

  • Ania napisał(a):

    A czisnek kiedy die dodaje?

  • imap31 napisał(a):

    A gdzie zakwas z buraków? Prawdziwy barszcz, czy to ukraiński czy jakikolwiek inny musi być przyrządzany z dodatkiem zakwasu.

    • Agata napisał(a):

      Można dodać zakwas, ale nie jest to składnik konieczny. Choć co dom, to obyczaj, trudno się w takiej kwestii spierać. Pozdrawiam 🙂

  • Adi998 napisał(a):

    Haha za mało buraków 🙁 i zapomniałem o fasoli 🙁 ale i tak pierwszy raz wyszedł smaczny poprawie sie 2 razem😁

  • Pietro napisał(a):

    Witam. Będę jutro gotował barszcz. Żona po pracy musi dobrze zjeść… Napisze czy smakowało.

  • Kasia napisał(a):

    Panie Piętro, czy żona żyje? 😉 Ja właśnie gotuję, jest piękny kolorek, ślina cieknie, dziękuję za przepis 🙂

  • Daga napisał(a):

    Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma w sobie fasoli. Tytuł wprowadza w błąd. Fasola dodawana jest w Polsce. Na ukrinie barszcz z fasolą ma inną nazwę.

    • Agata napisał(a):

      Jest prawie 40 odmian barszczu gotowanego na Ukrainie, z przyjemnością zdegustowałabym wszystkie, by przekonać się, jak jest z tą fasolą 🙂 Przepis na ten barszcz powstał w oparciu o recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie w zaprzyjaźnionej rodzinie. Owa receptura mogła się z czasem zmienić na tyle, że odbiega od tej oryginalnej. Jednak z tego, co się orientuję, wśród ukraińskich przepisów na barszcz także można znaleźć przepisy z fasolą. Pozdrawiam 🙂

  • Historyk Kuchni Polskiej napisał(a):

    Wszędzie tak sól morska, do tego Staropolska potrawa, a później Polska zupa (nie ukraińska, taka sama kwestia jak u Ryby po grecku, czy karp po żydowsku etc) nie może być podawany z pomidorami, do tego wywar do tej zupy wcześniej dania jednogarnkowego jest bulion z mięsa, a ważnym dodatkiem są skwarki ze słoniny i mięsa. Co do niektórych komentarzy, to że gotuje się ten barszcz na ukrainie, ma tyle wspólnego z jego ukraińską narodowością, jak Chińskie ciasteczka z wróżbą z Chinami. Więc pisanie bzdur o 50 odmianach tego dania na ukrainie wydaje się śmieszne. Szczególnie z faktem, że wtedy gdy pokazano pierwsze wzmianki w Polsce, na ukrainie nie było to znane. A Zupa wywodzi się z polskich oddziałów wojskowych, a dokładnie Szlacheckich pospolitych ruszeń idących walczyć z Moskalami na rubieżach Polski i Rosji zwanych ukrainą. W tamtych czasach Ciurowie przy wojsku dodawali do tej zupy, suszoną fasolę, buraki i marchew do tego duże okrasy słoniny i smalcu oraz kapustę , w okresie letnim i jesiennym świeżą, zaś zimą i wiosną z kiszoną. Tak, że prosiłbym nie pisać głupot o niby pochodzeniu tej zupy. To tak jak z grochówką, zupą stworzoną dawno temu przez najprawdopodobniej chłopów gdzieś na Mazowszu, którą widząc jej potencjał kaloryczny wprowadzili do swoich wojsk Prusacy, po nich niemcy.

    • Agata napisał(a):

      Dziękuję za komentarz i ciekawą historię, do której nie dotarłam. Niestety nie jestem w stanie się do niej odnieść i zweryfikować jej prawdziwość, ale też nie czuję takiej potrzeby, ponieważ pochodzenie barszczu ukraińskiego nie jest treścią tego wpisu. Przede wszystkim zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. To o przepis w tym wpisie chodzi najbardziej – mam nadzieję, że będzie smakowało! 😊

  • Kris napisał(a):

    W spisie skladnikow brak cytryny i smietany 🙁

  • Stanisław napisał(a):

    MÓJ BARSZCZ UKRAIŃSKI SKŁAD:ŻEBERKA WIEPRZOWE,KAWAŁEK WOŁOWINY,ZIEMIANKI, BURAKI,FASOLA CZERWONA,CEBULA, MARCHEW, PIETRUSZKA,POR,KAPUSTA SŁODKA I KISZONA POKROJONA,SELER,CZOSNEK,CYTRYNA,ORAZ SOK Z CZARNEJ PORZECZKI,ŚMIETANA, SÓL,CUKIER ,PIEPRZ,LIŚĆ LAUROWY,ZIELONA PIETRUSZKA,I JAK MÓWIŁ MÓJ OJCIEC KUBABA,ŚMIETANA JEŚLI MAM TO KWAS BURACZANY…ILOŚĆ SKŁADNIKÓW TO WEDŁUG ZASADY KTO BLISKO GARA TO WIE…DWIE ZASADY PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI OSOBNO LUB OD CZASU GOTOWANIA PIERWSZA CZASOCHŁONNA ZACHOWAĆ CZAS DOCHODZENIA POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW…I TAK NA KONIEC TO JEST MÓJ BARSZCZ UKRAIŃSKI SOK Z CZARNEJ PORZECZKI NADAJE KWASOWOŚCI I TO NOWOŚĆ JAKĄ ZASTOSOWAŁEM PIĘTNAŚCIE LAT TEMU… RODZAJ MIĘSA WARUNKUJE TEŻ SMAK POTRAWY TO WAŻNY SKŁADNIK,ŻYCZĘ SMACZNEGO…

  • Marcin napisał(a):

    Wszystko nakpierw wygotowane. To trzeba zrobić inaczej żeby smaku nie wylewać z wodą z gotowania.

  • Sonia napisał(a):

    Kapusta biala czerwona czy kiszona?

  • grzegorz wolkow napisał(a):

    U nas w domu ta zupa nazywala sie BARSZCZ MALOROSYJSKI i co wy na to.pozdrawiam grzegorz

  • Joanna napisał(a):

    Zupa wychodzi idealna! Dziękuje za przepis

  • Dima napisał(a):

    U nas na Ukrainie nie ma takiej zupy, ja pierwszy raz jadłem ja w Polszy. Wszyscy moi koledzy z Ukrainy dziwią się, że ta zupa ma taką nazwę. Na Ukrainie jest zupa barszcz, ale tam nie ma buraków, tylko pomidory. To napisanie że w każdym domu ja robią w inny sposób to nieprawda bo jej nie ma.

    • Agata napisał(a):

      Kiedyś barszcz był zielony, a przygotowywało się go na liściach ziela barszczowego, wówczas nie było w nim buraków.

  • Paulina napisał(a):

    Co gospodyni to obyczaj. Ja podałam z ugotowanym na twardo jajkiem, czyli tak jak zawsze jadło się w moim domu rodzinnym.
    Przepis pyszny, myślę, że przebiłam własną babcię! Dziękuję!

  • tomek napisał(a):

    nie widac czosnku w opisie

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *