Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Tagi: , ,

Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Barszcz na Ukrainie gotuje się na różnego rodzaju drobiu lub na wieprzowych żeberkach. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych czy też bułeczek przygotowanych na parze.

Według przepisu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna, stąd w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną. A wersji jest tak wiele, jak wiele domostw na Ukrainie.

Prawdziwy barszcz ukraiński:

  • porcja rosołowa z kaczki lub ćwiartka z kaczki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/8 główki kapusty
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 kg buraków
  • mała puszka białej fasoli
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • łyżka masła
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, ponieważ bulion będzie bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 4 godziny.
  2. W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
  4. Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
  5. Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowanie dodajemy odcedzoną kapustę.
  6. W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną  w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
  7. Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i kwasku cytrynowego.
  8. Przed podaniem barszcz ukraiński można zabielić śmietaną.

barszcz ukraiński

barszcz z buraków

barszcz czerwony

barszcz z kapusty i fasoli

jak zrobić barszcz ukraiński

przepis na barszcz ukraiński

przepis na barszcz czerwony

jak zrobić barszcz czerwony

Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:

8 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *