Prosta zupa z ciecierzycy z puszki

Tagi:

Zupa, którą ugotujecie w zaledwie 30 minut! Ciecierzyca z puszki nie wymaga wcześniejszego namaczania, co znacznie skraca czas przygotowywania całej potrawy. Do gotowania zupy z ciecierzycy zwykle używam cieciorki pochodzącej z ekologicznych upraw z Włoch (podobnie z pomidorami) – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli szukacie pomysłu na pożywne danie, które szybko przyrządzicie po powrocie z pracy, koniecznie dodajcie przepis na zupę z ciecierzycy do ulubionych.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na rozgrzanej oliwie.
  2. Marchewkę i ziemniaki obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Dodać z przyprawami (oprócz tymianku) do podsmażonej z czosnkiem cebuli. Delikatnie podsmażyć.
  3. Przesmażone warzywa zalać ok. 700 ml wody, gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania do zupy z ciecierzycy dodać pomidory, cieciorkę oraz tymianek. Gotować jeszcze przez kilka minut.
  5. Zupę z ciecierzycy doprawić solą i pieprzem do smaku.

zupa z ciecierzycyzupa z ciecierzycy1zupa z ciecierzycązupa z ciecierzycy3potrawa z ciecierzycy

Kiedy pora roku nie sprzyja, a w sklepach mniej jest świeżych warzyw, sprawdź nasze przepisy na zupy z mrożonych warzyw i z puszki:

Zobacz też

  • Basia K.

    Właśnie jem :) Jest to zupa zdecydowanie do powtarzania :) Rozgrzewa, więc świetna zimą.