Przepis na chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy

Tagi: , ,

Kiedy tylko zaczynało się robić cieplej, w moim rodzinnym domu jadaliśmy chłodniki. Właśnie ta zupa kojarzy mi się z słoneczną pogodą, rodzinnym obiadem na świeżym powietrzu i z wakacjami, bo wtedy moja mama najczęściej ją robiła.

Chłodniki mają też poza oczywistymi walorami smakowymi inną bardzo istotną zaletę. Przygotowuje się je bardzo szybko. Przyznaję, że mam czasem takie dni, kiedy wolę mniej czasu spędzić w kuchni i przeznaczyć go na zabawę z synkiem lub po prostu poczytać książkę.

Do zupy dodałam też gęsty kefir, który smakuje rewelacyjnie z chrupiącą rzodkiewką i świeżym ogórkiem. Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy ma piękny, delikatnie buraczkowy kolor i niepowtarzalny smak. Bardzo przypadł nam do gustu. Dzisiejszy chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy rozpoczyna sezon na chłodniki na naszym blogu i mam nadzieję, że przywoła piękną pogodę.

Składniki:

  • 500 ml gęstego kefiru
  • 1 chłodnik instant
  • 1/2 ogórka szklarniowego ( 150 g)
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • 300 ml wrzącej wody

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania chłodnika instant przesypujemy do miski i zalewamy 300 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. W tym czasie obieramy ogórka i razem z rzodkiewkami kroimy w równą kosteczkę.
  3. Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut) i obieramy.
  4. Jedno jajko kroimy w kosteczkę a pozostałe dwa w półplasterki lub na ćwiartki.
  5. Kefir mieszamy dokładnie z ostudzoną zupą i dodajemy pokrojone składniki.
  6. Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do chłodnika. Całość dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
  7. Przed podaniem do każdej porcji chłodnika dodajemy pokrojone kawałki jajka i można też dodatkowo posypać koperkiem.

Smacznego 🙂

chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy

rzodkiewka do chłodnika ogórkowego

Polecam też inne przepisy na pyszne chłodniki :

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

Chłodnik litewski z miętą

 

2 Comments

  • Michał napisał(a):

    Pyszności. Uwielbiam chłodniki, choć dopiero stosunkowo niedawno się do nich przekonałem. Szkoda tylko, że za oknem deszcz, bo taka zupa najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest gorąco.

    • Jola napisał(a):

      Ja chłodniki jadłam odkąd sięgam pamięcią . Lubię smak kefiru, koperku i te świeże warzywa w zupie. To jest to 🙂
      Pogoda jeszcze się poprawi i będzie okazja niejeden chłodnik przygotować.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *