Przepis na chrzan domowy

Tagi: ,

Niezbędny do zupy chrzanowej, a także do białej kiełbasy czy też na kanapkę z wędliną. Chrzan domowy wart jest wylania morza łez, bez którego z pewnością się nie obejdziemy przy tarciu korzeni. Wybierając chrzan zwróćmy uwagę na to, by korzeń był świeżo wykopany i przywieziony z pola, czyli jędrny i wilgotny (podobnie jak świeża pietruszka lub marchewka). Szukając chrzanu idealnego na chrzan domowy, warto wybrać się do lokalnych sklepów ze zdrową żywnością lub dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych (tam można kupić świeży chrzan nie tylko w okresie wielkanocnym). Zapraszam po przepis na domowy chrzan!

Chrzan tarty domowy:

  • 3 świeże korzenie chrzanu (0,5 kg)
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany dla złagodzenia smaku

Przygotowanie:

  1. Chrzan myjemy, cienko obieramy obieraczką do warzyw, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  2. Partiami przekładamy starty chrzan do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy (sok zapobiegnie ciemnieniu chrzanu).
  3. Dodajemy do miski z chrzanem wrzątek (najlepiej po trochę, bo ilość zależy od wilgotności chrzanu), resztę soku z cytryny (o ile nie wykorzystaliśmy już całego), szczyptę soli i cukru, mieszamy.
  4. Przekładamy chrzan do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
  5. Dla złagodzenia smaku możemy dodać do startego chrzanu śmietanę (najlepiej jednak przechowywać go w lodówce bez dodatków, a dodawać śmietanę do porcji chrzanu, którą chcemy zużyć „na bieżąco”).

Jeśli nie lubimy mocnego chrzanu, można przed tarciem namoczyć korzenie w zimnej wodzie (ok. 2 godziny).

chrzan domowy

chrzan własnej roboty

aromatyczny chrzan

przepis na chrzan domowy

A co zrobić z domowego chrzanu? Pyszną zupę chrzanową! Zobacz przepisy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *