Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Tagi:

Flaki lub flaczki to dosyć kontrowersyjna zupa, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi, ale jedno jest pewne – to obowiązkowe danie na wielu imprezach.

Większa część mojej rodziny zajada się tą zupą, choć ja do tej pory nigdy nie gotowałam flaków, więc po przepis udałam się do mojej mamy, która ma spore doświadczenie w przyrządzaniu flaczków i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie 🙂 Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra.

Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Według mnie nie jest to konieczne, ale akurat w moim rodzinnym domu ta zupa była zawsze gęsta i treściwa. Niektórzy dodają też do wołowych flaczków gałkę muszkatołową. Moja zupa bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.

Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.

Składniki:

  • 1,3 litra bulionu wołowego
  • 1 pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • kawałek pora (część zielona)
  • 900 g flaków wołowych (krojonych, gotowanych)
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)

Przygotowanie:

  1. Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.
  3. Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.
  4. Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
  5. Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.
  6. Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy  ciągle mieszając.
  7. Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.
  8. Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.
  9. Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.

flaki wołowe

Polecam Wam też rewelacyjny przepis Agatki na kołduny w rosole. Idealny na imprezy rodzinne małe i duże 🙂

Zobacz też

8 Comments

  • bagart napisał(a):

    Pół łyżeczki ostrej papryki (Cayenne, Jalapeno czy innej) na dwa litry + zupy to śmierć w mękach.

    • Agata napisał(a):

      Z pewnością wiele zależy od naszych preferencji smakowych i …wytrzymałości 🙂 Ja, podobnie jak Jola, która jest autorką przepisu, flaczki przygotowuję na ostro. Jednak dałabym połowę proponowanej przez Jolę ilości, tak „na trzonku łyżeczki” 🙂 Pozdrawiam, Agata

  • Anna napisał(a):

    w przepisie jest jedna druga łyżeczki Drogie Panie;)

  • 1148 napisał(a):

    w moim domu nigdy flaki wołowe nie były zhańbione zasmazka

  • Thorgal napisał(a):

    Z racji tego że flaki na np. 5 osobową rodzinę nie wychodzą tanio proponuję dodać żołądków drobiowych. Żołądki po wcześniejszym oczyszczeniu gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 2h. Po ugotowaniu kroję w paseczki i dodaję do flaków. Wierzcie mi, rewelacja!

  • Weronika napisał(a):

    ja dodaje kurczaka do flakczków wołowych. Super sprawa.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *