Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

Tagi: ,

Mocno schłodzone i dobrze doprawione gazpacho z zielonych warzyw – koniecznie zacznijcie od niego upalny poranek albo podajcie je dla ochłody w środku dnia, w momencie największej spiekoty. Aby gazpacho było bardziej sycące, możecie dodać do niego miąższ z kilku kromek białego pieczywa i podać je na przykład z kostkami sera feta. Albo wybierzcie wersję wege – obie są warte spróbowania. Przepis na gazpacho możecie dowolnie modyfikować, wykorzystując inne zielone warzywa.

Zielone gazpacho z awokado:

  • o,5 kg ogórków gruntowych
  • dojrzałe awokado
  • 2 papryki zielone lub białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • sok z cytryny (1-2 łyżki)
  • bazylia do dekoracji (u mnie grecka)

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, ogórki obieramy i jeśli trzeba, usuwamy pestki. Łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna.
  2. Warzywa kroimy w większą kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, obrany ząbek czosnku, miksujemy na gładki krem (lub krócej, aby pozostały w zupie wyczuwalne kawałki warzyw).
  3. Dobrze doprawiamy solą morską i sokiem z cytryny, odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
  4. Gazpacho podajemy w niedużych miseczkach, skropione oliwą z oliwek, oprószone pieprzem, udekorowane listkami bazylii (możemy też dodać kawałki warzyw, na przykład papryki lub selera naciowego).

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.

gazpacho zielone IMG_6905

gazpacho zielone dyptyk 1

gazpacho zielone dyptyk 2

gazpacho zielone IMG_6913

gazpacho zielone IMG_6919

Zobacz też klasyczny przepis na gazpacho. A jeśli wolisz zupy w kolorze zielonym, sprawdź inne nasze przepisy:

…i wiele innych!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *