Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Tagi: , ,

Krokiety z kapustą i grzybami zawsze będą mi się kojarzyć ze Świętami, Sylwestrem i weselami. Bo taki krokiet wyśmienicie pasuje do wigilijnego barszczu, a także często ratuje życie po północy, kiedy już brakuje sił po przywitaniu Nowego Roku, albo …po oczepinach.

Wiecie, że krokiety z kapustą i grzybami, które zrobiłam, były moimi pierwszymi krokietami w życiu? Ale nie ostatnimi. Po udanym debiucie już się umawiam z sąsiadką na robienie następnych. Te robiłyśmy też wspólnie, choć wcale nie było takich planów. Po prostu kiedy zabrałam się za przygotowywanie kapusty, wyłączyli prąd. Jeden telefon do energetyki wystarczył, żeby wiedzieć, że szybko prądu nie będzie. Nie pozostało mi nic innego, jak zabrać garnki do sąsiadki z kuchenką gazową. Za każdym razem, kiedy sąsiadka mówi, że będzie zmieniać swoją kuchenkę na płytę, pytam się, co zrobimy, jak nie będzie prądu. Ileż to razy, odkąd mam płytę indukcyjną, biegałam już po ulicy z garnkami, jak nie do jednej sąsiadki, to do drugiej.

I tak trafiłam z garnkami do sąsiadki. Kapusta wesoło pyrkała na ogniu, a my plotkowałyśmy przy kawie. To dziwne, że widujemy się dzień w dzień, a nigdy nie możemy się nagadać.

Z podanych składników przygotowałam 12 krokietów z kapustą i grzybami.

Smacznego!

Składniki:

  • kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych podgrzybków
  • duża cebula
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • sos sojowy
  • dwa liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 120 g mąki pszennej
  • 320 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej wieczorem zalewam grzyby małą ilością wody, odstawiam do namoczenia na całą noc. Rano odsączam je i lekko odciskam (wody nie wylewam), drobno siekam. Cebulę siekam, podduszam na maśle w głębokim rondlu, pod koniec duszenia dodaję grzyby.
  2. Kapustę płuczę pod strumieniem zimnej wody, odsączam i siekam dość drobno. Dodaję do rondla, podlewam wodą z grzybów (nidgy nie wlewam całej wody, bo na dnie miczeczki czy szklanki, w której moczyły się grzyby, może być piasek), dodaję liście laurowe i ziele angielskie i duszę na wolnym ogniu około godziny. W trakcie gotowania uzupełniam odparowującą wodę bulionem. Pod koniec duszenia doprawiam solą, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Wyciągam z farszu liście laurowe i ziele angielskie.
  3. W tym czasie, kiedy kapusta się dusi, składniki na ciasto naleśnikowe miksuję na jednolitą masę, odstawiam na około 20 minut. Przed smażeniem dodaję do ciasta łyżkę oleju. Cienkie naleśniki smażę na patelni z odrobiną oleju (przed smażeniem każdego naleśnika wlewam na patelnię kilka kropel oleju, rozprowadzam po całej powierzchni ręcznikiem papierowym).
  4. Na każdym naleśniku rozkładam farsz, zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od brzegu. Z dwóch stron lekko zawijam brzegi, zwijam naleśnika w krokieta zaczynając od jednego z niezawiniętych boków. Krokiety zanurzam w rozbełtanych jajkach, panieruję w tartej bułce i smażę na lekko rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
  5. Krokiety z kapustą i grzybami podaję z czystym barszczem.

krokiety z kapustą i grzybami

krokiety do barszczu

krokiety z kapustą

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *