Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Tagi: ,

Każda z nas ma własny sprawdzony przepis na uszka do barszczu. Sekretne receptury na idealne ciasto, ulubione dodatki do farszu, a czasem i własny sposób lepienia uszek! U mnie w domu lepienie małych, zgrabnych uszek, to zabawa dla całej rodziny – szczególnie dzieci przepadają za tym, bo wyrabianie ciasta, to trochę jak ugniatanie plasteliny.

Przygotowania warto zacząć już dzień wcześniej, kiedy należy namoczyć suszone grzyby. Zazwyczaj też wyjmuję wcześniej wszystkie składniki do ciasta (poza żółtkiem), aby miały jednakową temperaturę. Masło powinno być miękkie. Jeśli zapomnicie je wcześniej wyjąć z lodówki, to można rozpuścić je w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami miksera z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych, to bardzo szybko przygotujecie idealne ciasto na uszka nie brudząc dłoni, ale ręczne wyrabianie ciasta to naprawdę niezła zabawa.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli ziołowej
  • pieprz biały (opcjonalnie)
  • 7 łyżek miękkiego masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 biała cebula (duża)
  • 4 -5 szklanek suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól do farszu (do smaku)
  • pieprz ziołowy do farszu (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Najpierw robimy farsz :
  2. Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
  3. Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  4. Cebulę również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a po kilku minutach dodajemy ugotowane grzyby .
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  6. Usmażony farsz odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony farsz można dodatkowo zmielić w maszynce do mielenia, ale jeśli bardzo drobno go pokroimy, to nie ma takiej potrzeby.
  7. Następnie zabieramy się za ciasto:
  8. Do wysokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (masło musi być miękkie). Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba to można dodać dodatkowo kilka łyżek gorącej wody. U mnie wystarczyła 1 szklanka.
  9. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 20-30 minut.
  10. Po tym czasie odrywamy mały kawałek ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.
  11. Pozostałe ciasto znowu zawijamy w folię zabezpieczając je przed wysychaniem. Należy tak robić za każdym razem, kiedy będziemy odrywać porcję ciasta do rozwałkowania.
  12. Ciasto wałkujemy lekko rozciągając je na boki. Powinno być jak najcieńsze.
  13. Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka to posypujemy je niewielką ilością mąki i lekko rozcieramy na powierzchni.
  14. Maleńką szklanką wycinamy kółka na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz.
  15. Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.
  16. Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej wody. Uszka powinny się gotować 1-2 minuty, po tym czasie wyjmujemy je (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Moje ciasto było bardzo cienkie, więc uszka bardzo szybko były gotowe.

DSC_0506-tile

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *