Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Tagi: , , ,

Kaszka manna i płatki owsiane na mleku to moje ulubione zupy mleczne, takie kochane smaki dzieciństwa. Lubiłam patrzeć, jak moja mama stoi przy garnuszku z mlekiem pilnując, żeby nie wykipiało, długo miesza w nim kaszkę, żeby się nie przypaliła, a potem nalewa ją na talerze i dodaje do niej mnóstwo domowego soku malinowego. Mistrzostwo świata.

Takie mleczne pyszności mama przygotowywała dla nas najczęściej w niedziele i w inne fajne dni, takie jak Dzień Dziecka, kiedy to kaszka obowiązkowo była jeszcze ubita mikserem na puszysty obłoczek.

Dziś kaszka manna i owsianka na mleku to ulubione śniadaniowe smaki moich dzieci. Uwielbiają, kiedy dodaję do kaszki świeże owoce lub konfitury, a płatki owsiane najlepiej smakują im z miodem i orzechami. Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka przygotowałam na śniadanie obie zupy mleczne, bo jedno dziecię chciało kaszkę, a drugie – płatki owsiane. W ich święto nie mogłam im odmówić. Nastawiłam więc dwa garnuszki z mlekiem prosto od krowy, tzn. z mlekomatu i już za chwilę owsianka i kaszka były gotowe. Zacząć Dzień Dziecka od dwóch ukochanych zup z dzieciństwa, bezcenne 🙂

Wszystkim dzieciom życzę udanego Dnia Dziecka i smacznego!

Kaszka manna:

  • 2 szklanki mleka prosto od krowy lub poddanego procesowi mikrofiltracji
  • 4 łyżki stołowe błyskawicznej kaszy manny
  • łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego (można dodać wanilię)
  • opcjonalnie: dowolne owoce, konfitura lub sok ze świeżej pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Odlewam pół szklanki mleka, resztę zagotowuję w rondelku (można od razu wykorzystać całe mleko, ja trochę odlewam, by dolać do gotowej kaszki, dzięki czemu kaszka nie jest taka gorąca i od razu nadaje się do jedzenia).
  2. Wsypuję powoli kaszę, gotuję 3 minuty cały czas mieszając.
  3. Dodaję cukier, miksuję mikserem na najwyższych obrotach około minuty, dodając powoli pozostałe mleko.
  4. Podaję z truskawkami i szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy.

 

Owsianka na mleku:

  • 2 szklanki mleka prosto od krowy lub poddanego procesowi mikrofiltracji
  • 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • laska wanilii
  • łyżka miodu lub łyżeczka cukru trzcinowego
  • opcjonalnie: orzechy włoskie, migdały lub inne bakalie
  • opcjonalnie: szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mleko wlewam do garnuszka i zagotowuję z przeciętą wzdłuż laską wanilii.
  2. Wyciągam z garnuszka laskę wanilii, dodaję płatki owsiane i odstawiam pod przykryciem na kilka minut.
  3. Kiedy owsianka przestygnie, dodaję miód, podaję z orzechami włoskimi.

owsianka

owsianka2

Zobacz też inne zupy, które pokochają Twoje dzieci tutaj!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *