Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon

Tagi:

Japoński rosół, który od razu postawi na nogi. Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem kolorowych, chrupiących warzyw, makaronem i jajkiem. Bazą ramenu jest wywar gotowany na mięsie i kościach. Można go przyrządzać na różnych rodzajach mięs. Do wyboru – wieprzowina, kura, kaczka czy ryby. W przepisie postawiłam na bulion z kaczki, z dodatkiem anyżu, goździków i suszonych grzybów. Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon to najlepszy ramen jaki jadłam – bardzo esencjonalny, aromatyczny, lekko pikantny. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Nastawiam bulion pod przykryciem na dwie godziny i w tym czasie przygotowuję dodatki. Tutaj pełna dowolność, u mnie w misce ląduje makaron udon, jajko ugotowane na twardo, papryczka chili, szczypiorek i kiełki różnych warzyw.

Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon:

  • 2 kacze udka (ok. 500 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 małe marchewki
  • 1 por
  • ½ korzenia selera (ok. 200 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu rybnego

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 papryczki chili1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 20 g suszonych grzybów
  • 25 g kiełków warzyw
  • 250 g makaronu udon

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Kilka suszonych grzybków odłóż do bulionu a resztę ugotuj osobno i pokrój w paseczki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Udka kaczki włóż do dużego garnka i zalej ok. 2,5 l zimnej wody. Dodaj obrane marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, seler naciowy, por pokrojony na mniejsze kawałki, cebulę przekrojoną na ćwiartki, natkę pietruszki.
  3. Do bulionu wrzuć odłożone suszone grzyby, imbir pokrojony w plasterki, goździki, anyż, ziarna pieprzu. Dopraw sosem sojowym i rybnym. Bulion gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  4. Ugotowany makaron umieść w misce, zalej bulionem. Dodaj połówki jajka ugotowanego na twardo, grzyby, posiekaną papryczkę chili, grubo pokrojony szczypiorek, kiełki warzyw.
  5. Ramen skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym

Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i selerem naciowymramen na kaczce z makaronem udonRamen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i sosem rybnymramen na kaczce z warzywami, jajkiem i makaronem udon

Wypróbuj również inne zupy przygotowane na kaczce:

Sprawdź również jak ugotować dobry rosół!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *