Ramen wegetariański

Tagi: ,

W nazwie ramen jest coś magicznego, co wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Sekret tkwi w aromatycznym, gorącym bulionie oraz bogactwie składników. Ta azjatycka zupa ramen to synonim różnorodności smaków oraz tekstur. Nie dziwi zatem fakt, że jak grzyby po deszczu mnożą się restauracje, w których jest serwowany. Ramen przygotujemy także w domu. Nie zniechęcajmy się, jeśli nie uda nam się zdobyć wszystkich składników rodem z kuchni azjatyckiej, dobrze sprawdzą się także zamienniki. Warto jednak wybrać się z wizytą do sklepów z produktami kuchni świata, gdzie skompletujemy bazę na zupę. Egzotyczne przyprawy znajdziemy także na lokalnych bazarach. Na blogu dziś ukłon w stronę wegetarian i przepis na ramen na bulionie bez mięsa.
Proporcje na dwie duże miski zupy. O ilości makaronu zdecydujmy według własnych upodobań.

Ramen wegetariański:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Natka pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka suszonych grzybów shitake
  • Kawałek imbiru
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • Kilka płatków chilli
  • 1-2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 litra wody
  • DODATKI:
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 główki pak choi, ew. kawałek kapusty pekińskiej
  • 2 płaty glonów nori
  • Makaron ryżowy
  • 2 jajka
  • Opakowanie kiełków (fasoli mung lub innych)
  • 1/2 puszki kukurydzy

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
  2. W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.
  3. Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.
  4. Całość zagotować i przecedzić.
  5. Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.
  6. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.
  7. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).
  8. W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.

 

 

wegetariański ramen wegetariański ramen - przepiswegetariański ramen - składnikiwegetariański ramen - jak zrobić?wegetariański ramen - łatwy przepiswegetariański ramen - jak zrobić?

 

Zobacz też przepisy na zupy z makaronem – nie tylko chińskim:

Mamy też dla ciebie podpowiedź jak gotować makaron, żeby był idealny do zupy oraz przepis na domowy makaron!

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *