Ravioli z prawdziwkami

Tagi:

Ravioli miałam okazję skosztować we włoskiej restauracji w Wenecji podczas mojego ostatniego wyjazdu. Było pyszne i postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Jeśli lubicie pierogi, to z pewnością będzie Wam smakować ravioli z prawdziwkami.

Ravioli z prawdziwkami smakuje rewelacyjnie podane tylko z dodatkiem oliwy i tymianku, ale to też pyszny dodatek do zup. Grzyby można usmażyć na maśle, ale dla mnie włoskie danie musi być z prawdziwą oliwą. Takie ravioli ma tylko jedną wadę – jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko. Można przygotować nieco więcej i zamrozić. Z podanych proporcji przygotowałam około 25 sztuk ravioli z prawdziwkami.

Farsz z prawdziwków:

  • 1/2 cebuli
  • 6 małych prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 2 minutach dodajemy grzyby.
  4. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem świeżo mielonym.
  5. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Ravioli z prawdziwkami:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • 1  żółtko
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko jajka, dodajemy sól oraz masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta do ravioli.
  2. Stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę i wyrabiamy w dłoniach gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Przekładamy je do woreczka i zostawiamy tak na około 30 minut w temp. pokojowej.
  4. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
  5. Wałkujemy bardzo cienko. Jeśli ciasto będzie się przyklejać to minimalnie podsypujemy mąką. Tworzymy dwa płaty ciasta o podobnej wielkości.
  6. Na jednym płacie łyżeczką układamy wystudzone grzyby małymi porcjami. Zachowujemy odstęp.
  7. Na każdą porcję grzybków nakładamy listki tymianku.
  8. Na to nakładamy drugi płat ciasta i dociskamy palcami przerwy między farszem.
  9. Wycinamy kształt kwadracików radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem.
  10. W garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną oliwy. Wrzucamy ravioli i wyjmujemy je kiedy wypłynie.
ravioli z prawdziwkami

ravioli z prawdziwkami - przepis

ravioli z prawdziwkami - jak zrobić?

Ravioli z prawdziwkami można podawać do:

Przecieranej zupy z kalarepy

Zupy grzybowej ze świeżych grzybów leśnych

Kremowej zupy z brokułów

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *