Rosół chiński z grzybami mun

Tagi: ,

Kiedyś niedaleko firmy, w której pracowałam, była mała chińska restauracja. Do dziś pamiętam, jak ta moja ulubiona zupa chińska parzyła usta zjadana w pośpiechu, kiedy czas gonił z powrotem do biurka w firmie. I jak błogo się po niej robiło, gdy nie było potrzeby się spieszyć. Od lat nie ma już tej małej chińskiej restauracji. Ale smak podawanego w niej rosołu pamiętam doskonale. Do dziś, kiedy przejeżdżam ulicą, przy której się znajdowała, patrzę, co teraz można zjeść w lokalu, w którym niegdyś można było posilić się smakołykami kuchni chińskiej.

Moim zdaniem sekretem chińskiego rosołu jest wywar z warzyw z dodatkiem imbiru, a nade wszystko krótko gotowane mięso z piersi kurczaka. Imbir dodaje rosołowi świeżości i intensywnego orientalnego aromatu. W oryginalnej wersji w rosole nie było grzybów mun i pędów bambusa, mnie jednak korciło, żeby je dodać. I dobrze, bo rosół chiński z grzybami mun i bambusem smakuje wyśmienicie.

Smacznego!

Składniki:

  • nieduży filet z piersi kurczaka
  • mały kawałek świeżego imbiru (ok. 50 g)
  • mała marchewka
  • kawałek pora
  • cebula
  • gałązka selera naciowego
  • 15 g suszonych grzybów mun (krojone)
  • 1/4 słoiczka pędów bambusa (zapałki)
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • sól morska
  • opcjonalnie: sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Z warzyw przygotowuję litr bulionu, który gotuję około godzinę na bardzo małym ogniu. Przed końcem gotowania dodaję obrany i pokrojony w plasterki imbir. Kiedy bulion jest gotowy, przecedzam go i doprawiam solą morską.
  2. Grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.
  3. Po tym czasie odcedzam i kroję na krótsze paseczki, dodaję do bulionu i zagotowuję.
  4. Dodaję do zupy odcedzone pędy bambusa (można je wcześniej pokroić drobniej, ja lubię „zapałki” w całości).
  5. Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu.
  6. Filet z kurczaka myję i kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka z wrzącym bulionem (ustawiam płytę na większą moc), gotuję minutę.
  7. Zupę podaję z makaronem ryżowym, posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można rosół doprawić odrobiną sosu sojowego.

chiński rosół

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *