Rosół z kury i kaczki

Tagi:

Im bardziej różnorodne mięso, tym lepszy smak rosołu. Rosół przygotowany na tuszce z kury i kaczym udku ma piękny kolor, jest aromatyczny i pysznie smakuje. Rosół drobiowy z kaczką w pełni zasługuje na miano królewskiej zupy. Najpyszniej smakuje z domowym makaronem, ale można go podać z makaronem gotowym lub różnymi innymi dodatkami, na przykład kołdunami czy też kostkami z kaszy manny. Zanim ugotujecie rosół z drobiu i kaczki, sprawdźcie, jak ugotować dobry rosół. Smacznego!

Składniki:

  • pół tuszki z kury
  • udko kaczki
  • 2 średnie marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por (biała część)
  • gałązka świeżego lubczyku
  • cebula
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • sól morska
  • pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie:kilka liści włoskiej kapusty

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody, z kaczego udka ściągamy skórę (łatwo odchodzi), przekładamy mięso do garnka co najmniej 5-litrowego, zalewamy zimną wodą, wstawiamy do gotowania na małym gazie lub niewielkiej mocy płyty, aby woda podgrzewała się powoli.
  2. Odszumowujemy rosół, gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
  3. Po godzinie dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, umyte i obrane warzywa (liście kapusty włoskiej możemy zwinąć i związać sznurkiem przeznaczonym do celów kulinarnych), gałązkę lubczyku i gałązki zielonej pietruszki po wcześniejszym oberwaniu listków (posłużą do udekorowania rosołu na talerzach), garść ziarenek czarnego pieprzu.
  4. Godzinę przed końcem gotowania doprawiamy rosół z kury i kaczki solą, posypując nią zupę, nie mieszając.
  5. Rosół drobiowy z kaczką podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem, posypujemy świeżo posiekanymi listkami pietruszki. Można do rosołu dodać mięso, na którym był przygotowywany.

rosół z kury i kaczki rosół drobiowy rosół z drobiu

Zobacz też