Rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym

Tagi: ,

Pierwszy prawdziwie wiosenny rosół w tym roku, ze świeżym lubczykiem, który mimo chłodów już wyrósł w moim ogródku. W przeciwieństwie do zimowej wersji z dużym dodatkiem wołowiny, przygotowałam go na kurczaku. Jak zwykle jest w nim dużo warzyw, choć tylko jedna marchewka, bo w nadmiarze marchewka nadaje rosołowi zbyt słodki smak.

Ziarenka pieprzu dodane do zupy podkreśliły jej złocisty kolor. Jeszcze lepszy efekt dałaby cebula opalona nad ogniem, ale ogień w kominku od kilku dni już się nie pali, a płyta indukcyjna ma swoje ograniczenia.
Rosół gotował się niespiesznie ponad 2 godziny. Dzięki temu jest klarowny, a dla mnie to podstawa udanego rosołu. Aby taki był, powinien tylko pyrkać na wolnym ogniu. Gdy będzie się mocniej gotować, zmętnieje i nie będzie już tak apetyczny. Jeśli w trakcie gotowania chcę dolać wodę do garnka, dolewam tylko gorącą przegotowaną. Często zaglądam pod pokrywkę, żeby upewnić się, że rosół gotuje się jak należy, choć tak naprawdę robię to chyba przede wszystkim dlatego, że lubię. Taki dobrze doglądany rosół jest po prostu idealny. Podaję go zazwyczaj z makaronem typu nitki, za każdym razem obiecując sobie, że następnym razem będzie to makaron domowy. Dziś jest to domowy makaron …naleśnikowy. Po raz pierwszy przygotowałam rosół z makaronem z naleśników, a efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Przepis na naleśniki, z którego od lat korzystam, znalazłam kiedyś na portalu cincin.cc. Dzięki śmietance wychodzą bardzo delikatne i świetnie smakują nie tylko z konfiturami, ale i w rosole.

Składniki:

  • Połowa kurczaka zagrodowego bez podrobów
  •  średnia marchewka lub dwie małe
  •  kawałek średniego selera

  • kawałek pora
  •  duża pietruszka lub dwie średnie
  •  ćwiartka małej kapusty włoskiej lub ósemka większej
  •  kilka ziarenek czarnego pieprzu

  • sól morska
  •  dwie małe gałązki świeżego lubczyku
  •  gałązka selera

Makaron naleśnikowy:

  • 120 g mąki pszennej
  •  2 średniej wielkości jajka
  •  300 ml mleka
  •  50 ml śmietanki 30%

  • łyżka oleju winogronowego lub rzepakowego
  •  szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kurczaka porcjuję i gotuję na wolnym ogniu ok. godziny, ściągając szumy po zagotowaniu.
  2. Dodaję ziarenka pieprzu, obrane warzywa, gałązkę lubczyku i selera, dość mocno solę.
  3. Gotuję kolejną godzinę, sprawdzając, czy rosół nie gotuje się za mocno – wystarczy, że raz na jakiś czas na powierzchnię wypłynie bąbelek powietrza.
  4. Około pół godziny przed końcem gotowania przygotowuję ciasto na makaron – wsypuję do naczynia mąkę, szczyptę soli, dodaję jajko i powoli wlewam mleko, śmietankę dodaję olej, ciągle miksując.
  5. Na dużej patelni smażę dość cienkie naleśniki, już bez dodatku tłuszczu.
  6. Usmażone naleśniki zwijam w rulonik, cienko kroję w poprzek, nakładam na talerze.
  7. Wlewam rosół, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.
  8. Marchewkę z rosołu można wykorzystać do dekoracji, krojąc ją w talarki i dodając na talerze.

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *