Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Tagi: ,

Ryby chyba najbardziej kojarzą się z kuchnią kaszubską i nie mam tu na myśli tak popularnych w sezonie letnim smażalni rybnych. Na półwyspie helskim jest coraz więcej ciekawych miejsc, gdzie można skosztować rewelacyjnych rarytasów z rybami w roli głównej. W miesiące wakacyjne naprawdę sporadycznie wybieramy się nad morze ze względu na natłok turystów i korki na drogach. Wolimy poczekać na piękny i spokojny wrzesień. Mamy swoje miejsce, gdzie serwują doskonałe potrawy kuchni kaszubskiej, choć tam i poza sezonem musieliśmy czekać na stolik , ale zdecydowanie warto. W sezonie letnim preferujemy kuchnię domową i świeże ryby, które na szczęście na pomorzu są zawsze dostępne.

Rosół z ryby to idealna propozycja na piątkowy obiad. Można serwować go z gotowanymi ziemniakami podawanymi na osobnym talerzyku, lub zwyczajnie dodać je do zupy. Jeśli zostanie nieco rosołu, to śmiało można go zamrozić i wykorzystać na przykład do galaretki rybnej lub do popularnego na kaszubach zylcu ze śledzia, który przygotowuje się podobnie jak zwykłą galaretkę rybną z tą różnicą, że bazą tego dania są śledzie solone i ogórki konserwowe.

Przygotowując rosół rybny inspirowałam się przepisem z  „Tradycyjnej kuchni kaszubskiej”  pod redakcją Władysława Ellwarta.

Składniki:

  • 1 kg ryb morskich (łosoś i dorsz z ogonami i grzbietami)
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ziarna pieprzu
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól morska do smaku
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 litry wody
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 5 żółtek

Przygotowanie:

  1. Ryby  dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.
  2. Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.
  3. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę.
  4. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.
  5. Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego.
  6. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.
  7. Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.
  8. Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.
  9. Do miseczki wlewamy porcję bulionu i  delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.
  10. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

DSC_0872-tile

DSC_0884

Więcej przepisów na kaszubskie zupy najdziecie tutaj :

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Zupa z brukwi na gęsinie

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *