Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Tagi:

W erze sojowych parówek i kotletów z ciecierzycy wegetariański rosół nie zdziwi nikogo. Może jednak zadziwić swoim smakiem, bo choć nie jest przygotowany na mięsie, łączy w sobie wiele cudownych aromatów. Rosół wegetariański po części zawdzięcza swój charakter pieczonym warzywom, które dodatkowo nadają mu głęboki kolor, jakiego mógłby mu pozazdrościć niejeden rosół wołowy. Nawet pływają w nim oczka, bo warzywa przed wstawieniem do piekarnika skrapiamy oliwą. Jeśli nigdy dotąd nie gotowaliście rosołu wegetariańskiego, właśnie ten, z pieczonych warzyw, poleciłabym jako pierwszy.

Czas przygotowania będzie się dłużył niemiłosiernie. Dlaczego? Otóż mogłoby się wydawać, że jak rosół jest bez mięsa, można go przygotować zdecydowanie szybciej. Niestety tak nie jest. Rosół przygotowuje się długo, a że na efekt końcowy czeka się z niecierpliwością, więc każda minuta wlecze się jak przysłowiowe flaczki. Jednak warto poczekać.

Przepis na rosół wegetariański z pieczonych warzyw jest idealny na pierwszy z tego względu, że nie jest skomplikowany, zarówno w przygotowaniu, jak i skompletowaniu niezbędnych składników. Nie znajdziecie w nim tego, czego… nie znajdziecie w zwyczajnym sklepie. Wszystkie składniki są ogólnodostępne, więc jak tylko stwierdzicie, że chcecie ugotować rosół wegetariański, gotujecie. Na co więc jeszcze czekacie? 😊

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw:

  • duży kawałek pora
  • kawałek selera
  • 4 marchewki
  • 4-5 niedużych pietruszek (lub 2 większe)
  • kawałek kapusty włoskiej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny ziarnisty (6-8 ziarenek)
  • sól morska
  • świeże zioła (gałązka zielonej pietruszki, gałązka lubczyku i selera korzeniowego)
  • oliwa do skropienia warzyw

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy (marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie szorujemy, nie obieramy, podobnie jak cebulę). Czosnek pozostawiamy w łupince, odkładamy na bok.
  2. Warzywa (poza czosnkiem) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy godzinę lub dłużej (do momentu, kiedy skórka warzyw zacznie się mocno rumienić).
  3. Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy 3 l wody, dodajemy nieobrane ząbki czosnku, świeże zioła, ziarenka pieprzu, doprawiamy szczyptą soli, zagotowujemy. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.
  4. Rosół wegetariański podajemy z ulubionym makaronem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.

rosół wegetariański przepis, który zachwyca!

Rosół wegetariański z włoszczyzną - dobry także na przeziębienie

Rosół wegetariański z pieczonymi warzywami zobacz

rosół wegetariański jak zrobić? Niezawodny przepis

zupa rosół wegetariański, która zasmakuje wszystkim

Aromatyczny rosół wegetariański

Prosty rosół wegetariański

Rosół wegetariański dla całej rodziny

Rosół wegetariański z selerem i pietruszką zupa rosół wegetariański - każdy będzie nim zachwycony

Jeśli szukasz więcej przepisów na wegetariańskie zupy, zobacz, co jeszcze przygotowaliśmy:

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *