Rosół z kaczki z domowym makaronem

Tagi:

Esencjonalny i bardzo aromatyczny rosół z kaczki to wyjątkowe danie na specjalne okazje, takie jak świąteczny obiad lub niedzielne spotkanie z rodziną. Świetnym dodatkiem do rosołu z kaczki będzie domowy makaron. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, a jedynie odrobinę cierpliwości. Choć rosół z kaczki nie należy do chudych, wcale nie musi być tłusty. Tylko taki w sam raz. Jak ten.

Rosół z kaczki:

  • korpus kaczki (najlepiej z szyją)
  • 2 kacze skrzydła (lub pierś z kaczki)
  • włoszczyzna (z kawałkiem kapusty włoskiej)
  • 2 obrane cebule opalone nad ogniem
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • bukiet świeżych ziół (lubczyk, gałązka natki pietruszki)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól morska lub himalajska do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy korpus i skrzydła kaczki. Jeśli mamy pierś, zdejmujemy z niej skórę. Przekładamy mięso do garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody, zagotowujemy na małym ogniu.
  2. Odszumowujemy, dodajemy do garnka umyte, obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa, świeże zioła związane w pęczek, dodajemy opalone nad ogniem cebule, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 godziny.
  3. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  4. Rosół z kaczki podajemy z makaronem i kawałkami mięsa. Posypujemy natką pietruszki.

Przepis na domowy makaron znajdziecie tutaj. Rosół z kaczki można też podać z kluskami kładzionymi lub klopsikami z mięsa z rosołu, które przygotujecie analogicznie jak w tym przepisie.

rosół z kaczki

rosół z drobiu

rosół drobiowy

rosół z kaczej piersi

Zobacz co jeszcze warto wiedzieć nim zaczniesz przygotowywać rosół:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *