Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Tagi: ,

Kulinarne eksperymenty zawiodły mnie dziś do Chin. Tłuściutki rosół z kaczki z pierożkami wonton to idealne danie na chłodniejsze dni. Znudził Wam się makaron? Nudne już te nudle? I na to mam radę! Zabawmy się w lepienie pierożków wonton. Delikatne, mięciutkie, niemalże rozpływają się w ustach.

Dziś alternatywa dla tradycyjnego rosołu – tym razem z orientalną nutą. Dzieciaki rozsmakują się w pierożkach, to pewne! Zaś dorośli na pewno docenią zaskakujący posmak imbiru i limonki. Smacznego!

Rosół z kaczki:

  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 porcja rosołowa z kaczki: korpus, szyja, skrzydła, udka
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny
  • 1 papryczka chilli
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • Świeża kolendra (ew. zielona pietruszka)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.
  2. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć.
  3. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.
  4. Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).
  5. Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
  6. Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu.
  7. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki.
  8. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
  9. Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać.
  10. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.
  11. Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.

Pierożki wonton:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g dowolnego mięsa mielonego –
  • wedle upodobań
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki masła
  • 3-cm kawałek imbiru
  • Cebula dymka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem.
  2. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
  3. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle.
  4. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać.
  5. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm.
  7. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.
  8. Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z imbirem i cytrusami:

Zobacz też

2 Comments

  • Ania napisał(a):

    Właśnie gotuję zupę. Jest wymieniona trawa cytrynowa, ale nie napisano ile. Cytryna i limonka widnieją w produktach do przygotowania ale w samym przepisie nie są uwzględnione. Kiedy należy je dodać?

    • Ania napisał(a):

      Jest już wszystko w przepisie, elegancko 🙂 Trawy cytrynowej należy dodać łyżeczkę, sok z cytryny i limonki pod koniec gotowania. Smacznego!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *