Rosół z kury

Tagi:

Absolutna klasyka wśród zup , czyli rosół z kury z makaronem. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielengo obiadu bez domowego rosołu. W moim rodzinnym domu rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników. Przejęłam tą „rosołową” tradycję i jeśli moje dzieci zachorują – nastawiam  wielki gar rosołku.

Rosół z makaronem to też ulubiona zupa mojego synka , zaraz obok pomidorowej. Często jeśli zostanie mi nieco niedzielnego rosołu, przerabiam go następnego dnia na pomidorówkę lub ogórkową. Według wskazówek mojej mamy do rosołu zawsze dodaję korpus z kurczaka. Ponoć wówczas rosół ma wyrazisty smak.  Jako grzeczna córka mamusi  ściśle stosuję się zawsze do jej zaleceń . Wierzę w jej doświadczenie i dobry smak, bo nigdzie obiady tak nie smakują jak u mamy 🙂 Moja mama dodawała też często do rosołu kilka żołądków z kurczaka i serduszek. Zawsze wyławiłyśmy je z siostrą dla siebie.

Najbardziej smakuje mi rosół drobiowy, ale można też ugotować go mieszając mięso wołowe z drobiowym lub z cielęciną. Po ugotowaniu zupy warzywa i mięso zawsze wyjmuję. Marchewkę kroję w talarki i podaję razem z porcją rosołu w miseczce, albo wykorzystuję do sałatki jarzynowej.

Jeśli chcecie pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu to można lekko ściągnąć go przy pomocy ręczników papierowych lub wstawiając garnek z zupą do lodówki ,do wystudzenia. Wówczas bez problemu łyżką zbierzemy tłuszcz.

Najlepszy rosół jest oczywiście z domowym makaronem, ale świetnie sprawdzi się też tutaj makaron 5 jajeczny, który można kupić w sklepie.

Składniki:

  •  1 korpus z kurczaka ( około 500 g)
  • 2 udka z kurczaka zagrodowego ( około 500 g)
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera  ( część korzeniowa)
  • 1 cebula z łupinkami
  • lubczyk ( opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • makaron 5 jajeczny ( nitki)

Przygotowanie:

  1. Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi  na 1,5 litra wody.
  2. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie  około 1/2 łyżeczki ).
  3. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie.
  4. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.
  5. Marchewkę , pietruszkę  i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .
  6. Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.
  7. Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami.
  8. Dodajemy do gotującej się zupy.
  9. Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona .
  10. W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.
  11. Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki
DSC_0305-tile

DSC_0316-tile

DSC_0308-crop-tile

DSC_0319

Zobacz też

7 Comments

  • Gosia Nikołajuk napisał(a):

    W tym przepisie rosół gotuje się dwie godziny, a w zakładce jak zrobić dobry rosół napisałyście, że minimum 3-4 h. to jak to jest z tym rosołem ? 😉

    • Agata napisał(a):

      Może się Joli spieszyło, jak gotowała swój rosół? 🙂 To oczywiście żart, a tak naprawdę im dłużej gotujemy rosół, tym lepiej. Ja gotuję ok. 3-4 godzin, choć trudno to nazwać gotowaniem – czasem nawet rosół nie mruga, a bąbelek powietrza można zauważyć dopiero po dłuższej obserwacji, o ile komu wystarczy cierpliwości 🙂 Pozdrawiam!

  • Damian napisał(a):

    Ja zawsze gotuje 2,5 godziny i jest pyszny.

  • Piernick napisał(a):

    Jedyny przepis w którym podano proporcje wody do masy drobiu i to takie, które mają sens. We wszystkich innych przepisach jest „zalać wodą żeby przykrywało składniki” a to może być od jednego do trzech litrów na kilogram.

  • Mała napisał(a):

    Ja gotuje rosół okolo 3 godzin i jest pyszny z tym że robie go wedlug przepisu mojej babci i mieso wrzucam razem z warzywami. Co wy na to ?

    • Agata napisał(a):

      Jesteśmy za 🙂 Tylko nieco trudniej odszumować rosół, kiedy są już w nim warzywa. Ja przyznam się, że od jakiegoś czasu też wrzucam wszystko razem i jak zawsze jest pysznie 🙂 Pozdrawiam, Agata

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *