Rosół z kury

Tagi:

Absolutna klasyka wśród zup, czyli rosół z kury z makaronem. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W moim rodzinnym domu rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników. Przejęłam tą „rosołową” tradycję i jeśli moje dzieci zachorują – nastawiam  wielki gar rosołku.

Rosół z makaronem to też ulubiona zupa mojego synka, zaraz obok pomidorowej. Często jeśli zostanie mi nieco niedzielnego rosołu, przerabiam go następnego dnia na pomidorówkę lub ogórkową. Według wskazówek mojej mamy do rosołu zawsze dodaję korpus z kurczaka. Ponoć wówczas rosół ma wyrazisty smak.  Jako grzeczna córka mamusi  ściśle stosuję się zawsze do jej zaleceń. Wierzę w jej doświadczenie i dobry smak, bo nigdzie obiady tak nie smakują jak u mamy 🙂 Moja mama dodawała też często do rosołu kilka żołądków z kurczaka i serduszek. Zawsze wyłowiłyśmy je z siostrą dla siebie.

Najbardziej smakuje mi rosół drobiowy, ale można też ugotować go mieszając mięso wołowe z drobiowym lub z cielęciną. Po ugotowaniu zupy warzywa i mięso zawsze wyjmuję. Marchewkę kroję w talarki i podaję razem z porcją rosołu w miseczce, albo wykorzystuję do sałatki jarzynowej.

Jeśli chcecie pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu to można lekko ściągnąć go przy pomocy ręczników papierowych lub wstawiając garnek z zupą do lodówki ,do wystudzenia. Wówczas bez problemu łyżką zbierzemy tłuszcz.

Najlepszy rosół jest oczywiście z domowym makaronem, ale świetnie sprawdzi się też tutaj makaron 5 jajeczny, który można kupić w sklepie.

Składniki:

  •  1 korpus z kurczaka ( około 500 g)
  • 2 udka z kurczaka zagrodowego ( około 500 g)
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera  ( część korzeniowa)
  • 1 cebula z łupinkami
  • lubczyk ( opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • makaron 5 jajeczny ( nitki)

Przygotowanie:

  1. Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi  na 1,5 litra wody.
  2. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie  około 1/2 łyżeczki ).
  3. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie.
  4. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.
  5. Marchewkę , pietruszkę  i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .
  6. Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.
  7. Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami.
  8. Dodajemy do gotującej się zupy.
  9. Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona .
  10. W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.
  11. Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki
Rosół z kury

Rosół z kury

Rosół z kury - przepis

Rosół z kury - łatwy przepis

Zobacz też

10 Comments

  • Gosia Nikołajuk napisał(a):

    W tym przepisie rosół gotuje się dwie godziny, a w zakładce jak zrobić dobry rosół napisałyście, że minimum 3-4 h. to jak to jest z tym rosołem ? 😉

    • Agata napisał(a):

      Może się Joli spieszyło, jak gotowała swój rosół? 🙂 To oczywiście żart, a tak naprawdę im dłużej gotujemy rosół, tym lepiej. Ja gotuję ok. 3-4 godzin, choć trudno to nazwać gotowaniem – czasem nawet rosół nie mruga, a bąbelek powietrza można zauważyć dopiero po dłuższej obserwacji, o ile komu wystarczy cierpliwości 🙂 Pozdrawiam!

  • Damian napisał(a):

    Ja zawsze gotuje 2,5 godziny i jest pyszny.

  • Piernick napisał(a):

    Jedyny przepis w którym podano proporcje wody do masy drobiu i to takie, które mają sens. We wszystkich innych przepisach jest „zalać wodą żeby przykrywało składniki” a to może być od jednego do trzech litrów na kilogram.

  • Mała napisał(a):

    Ja gotuje rosół okolo 3 godzin i jest pyszny z tym że robie go wedlug przepisu mojej babci i mieso wrzucam razem z warzywami. Co wy na to ?

    • Agata napisał(a):

      Jesteśmy za 🙂 Tylko nieco trudniej odszumować rosół, kiedy są już w nim warzywa. Ja przyznam się, że od jakiegoś czasu też wrzucam wszystko razem i jak zawsze jest pysznie 🙂 Pozdrawiam, Agata

    • Asia napisał(a):

      Ja tez zawsze dodaje warzywa odrazu i gotuje okolo 3 godzinki jest przepyszny tylko ze ja jeszcze dodaje 3 zabki czosnku ?

  • Andrzej napisał(a):

    A dodajecie kostkę rosołową dodatkowo czy wystarczy sama sól A smak zostaje wyciągnięty z mięsa i kości?

    • Agata napisał(a):

      Mięso, warzywa, zioła i przyprawy, do tego długie gotowanie. Nic więcej nie potrzeba, chyba że mamy mniejszą ilość składników.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *