Rosół z udek

Tagi: ,

Upały nieco zleżały, wracamy zatem do zup, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Z resztą, choć może się to wydać paradoksem – w naprawdę upalne dni, to właśnie napoje gorące ugaszą pragnienie skuteczniej niż te mocno schłodzone. Dziś pora na klasykę gatunku: rosół z udek.

Rosół to jedna z tych zup, która aby osiągnąć maksimum smaku i aromatu potrzebuje odrobiny czasu i chwilki cierpliwości. Nie trzeba go jednak specjalnie doglądać. Wystarczy przygotować wszystkie składniki: umyć i obrać warzywa oraz mięso, następnie umieścić je w jednym garnku i gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny. W międzyczasie można znaleźć odrobinę czasu na inne przyjemności i np. przygotować drugie danie lub makaron?

A skoro już przy makaronie jesteśmy… Pozwólcie, że zapytam, kto jeszcze pamięta smak domowego makaronu – tego robionego przez mamę, babkę, a może nawet prababkę? Czy w Waszych rodzinach zachowały się przepisy na tradycyjny, wielojajeczny? Czy znajdujecie jeszcze czas, aby własnoręcznie go przygotować? Podzielcie się opiniami w komentarzu pod przepisem, a następnie znikajcie do kuchni – gotować rosół!

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól i pieprz
  • Natka zielonej pietruszki
  • Ulubiony makaron do rosołu

Przygotowanie:

  1. Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.
  2. Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.
  3. Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.
  4. Dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
  5. Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
  6. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.
  7. Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *