Rosolnik – rosół z kaszą manną

Tagi: ,

W wielu polskich domach w niedzielny poranek w domu unosi się zapach pyrkającego rosołu. Pamiętam jeszcze z dzieciństwa smak rosołu mojej mamy z domowym makaronem. Wiele osób gotuje też tą zupę po zabawie sylwestrowej, bo rosół pomaga postawić nas na nogi 🙂

Moja babcia i mama zawsze gotowały rosół jeśli którykolwiek z domowników zmagał się z przeziębieniem. Rosół można podawać w postaci rozgrzewającego napoju jedynie z dodatkiem natki pietruszki lub jako zupę z dodatkiem domowego makaronu, kołdunów lub z kaszą manną. W każdej wersji ta zupa smakuje rewelacyjnie. Najprostszy jednak do przygotowania jest rosół z kaszą manną. Ta wersja jest też ciekawą propozycją na zupę dla dzieci. Mój ośmioletni synek na swojej top liście zupowej zaraz po pomidorowej wymienił właśnie rosół.

Rosół z kaszą jest bardzo smaczny i też chyba bardziej sycący od tego z makaronem.

rosół z kaszą manną

Kasza manna:

  •  3/4 szklanki kaszy manny
  • szczypta soli
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia i garnek zdejmujemy na chwilę z gazu.
  2. Bardzo powoli dosypujemy kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.
  3. Ponownie nastawiamy na gaz (na najmniejszy ogień) i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i gotową kaszkę od razu przelewamy do płaskiego naczynia.
  4. Odstawiamy na około 40 minut do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kiedy kaszka nieco wystygnie wstawić ją do lodówki. Wówczas łatwiej będzie się nam kroić.
  5. Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek.

Rosół:

  •  2 ćwiartki tylne z kurczaka (około 700 g)
  • kawałek pora
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • 1,2 l zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wkładamy ćwiartki tylne z kurczaka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i dosypujemy suszony lubczyk.
  2. Gotujemy około 50 minut na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, tak aby zupa delikatnie „pyrkała”.
  3. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy w całości do garnka z mięsem.
  4. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu aż pojawią się czarne bąble i dodajemy do garnka z gotującą się zupą.
  5. Dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy jeszcze około 50 minut na małym ogniu z minimalnie uchyloną pokrywką.
  6. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  7. Do miseczek nakładamy porcję kostek z kaszy i zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki.

rosół z kaszą manną

rosół z kaszą manną

rosół z kaszą manną

Polecam też :

Rosół z kołdunami

Rosół z kury

Rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym

Rosół rybny z dorszem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *