Rozgrzewająca grochówka

Tagi:

Zupa idealna na jesienną słotę. Zawsze jesienną porą w moim domu przynajmniej jeden raz pojawia się rozgrzewająca grochówka pachnąca suszonym majerankiem. Gotuję ją w największym garnku , więc zazwyczaj mamy obiad na kilka dni. Jest bardzo sycąca. Szczególnie podana z pajdą chleba.

W wersji wegetariańskiej można przygotować ją bez dodatku żeberek, choć według mnie to właśnie to mięso nadaje smak grochówce. Zupa stygnąc nieco zgęstnieje, więc zazwyczaj następnego dnia jest już bardziej gęsta niż zaraz po ugotowaniu.

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego
  • 7-8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora (część zielona)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 400 g żeberek (świeże lub wędzone)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2,5 litra wody
  • 1 mała pietruszka

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z wodą.
  3. Dodajemy obraną marchewkę,oraz pietruszkę i kawałek selera i pora.
  4. Tak przygotowany garnek nastawiamy na gaz i czekamy aż wywar się zagotuje.
  5. Groch płuczemy na sitku i odsączamy. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut.
  6. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie ( około 15 minut).
  7. Warzywa z zupy warto wyjąć pod sam koniec gotowania i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ponownie wrzucić do zupy.
  8. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek.

Grochówka 2

Polecam też przepis na rewelacyjną , kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *