Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni

Tagi: , ,

Prawdziwa zima jeszcze daleko, a ja już więcej nie chcę dygotać z zimna. Jeszcze początki listopada były naprawdę ciepłe. 16 stopni w listopadzie rzadko się zdarza. Ale było, minęło, teraz przyszedł czas na rozgrzewkę przed zimą. A skoro o rozgrzewce mowa, świetnie rozgrzewa (wiem, bo nie raz sprawdziłam na sobie i domownikach) zupa wiejska z fasolą i soczewicą. Jesienna, bo bardzo rozgrzewająca i sycąca, w sam raz na większe jesienne apetyty.

Zupa wiejska z fasolą i soczewicą ma w sobie coś przaśnego, dlatego właśnie jest taka swojska. Gęsta, jak na taką zupę przystało, z domową kiełbaską i wkruszoną kromką razowego chleba. Jedna porcja zupy na długo daje poczucie sytości, dzięki bogatej w białko fasoli i soczewicy. To zupa, po której nie trzeba myśleć o drugim daniu, co najwyżej o deserze.

Smacznego!

Składniki:

  • 0,75 l wody
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • pół puszki czarnej fasoli
  • cebula
  • 1 łyżka zupy fasolowej Nasza Specjalność Winiary
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól morska
  • zielenina do posypania zupy
  • małe pętko chudej kiełbasy
  • 1 łyżka oleju winogronowego
  • pół puszki pomidorów w kawałkach bez skórki
  • kromka ciemnego razowego chleba

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję w cienkie piórka, po czym w głębokim rondlu rozgrzewam lekko olej, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
  2. Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę, zwiększam moc płyty i podsmażam jeszcze kilka minut.
  3. Przekładam do miseczki podduszoną z kiełbasą cebulę.
  4. W rondlu na pozostałym tłuszczu podduszam pomidory.
  5. Po kilku minutach podlewam je dwoma szklankami wody, mieszam, dodaję soczewicę i duszę 15 minut na małej mocy płyty.
  6. W ćwiartce szklanki zimnej wody rozprowadzam łyżkę zupy fasolowej Winiary i dodaję do rondla, mieszam.
  7. Dodaję suszoną pietruszkę i czosnek, szczyptę soli morskiej i gotuję jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Tuż przed końcem gotowania dodaję przepłukaną czarną fasolę.
  9. Zupę podaję z podsmażoną kiełbaską i pokruszonym ciemnym chlebem.

1

2

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *