Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Tagi:

Zupa jarzynowa przygotowana zimową porą zazwyczaj ma być sycąca i rozgrzewająca i stąd pomysł na przygotowanie pysznej i pożywnej minestrone z serowym tortellini. Do tej zupy można też wykorzystać zwykły makaron lub samodzielnie przygotowane ravioli. Minestrone to włoska zupy przygotowywana na bazie warzyw i można ją podawać z grzankami lub makaronem. Najlepiej wykorzystać do niej świeże warzywa, ale w sezonie zimowym musimy przynajmniej częściowo posiłkować się mrożonkami .

Minestrone najlepiej smakuje posypane świeżymi ziołami i tutaj wybór pozostawiam Wam. Sama zdecydowałam się na natkę pietruszki, ale świetnie sprawdzi się też bazylia lub tymianek cytrynowy.

(z podanych składników można przygotować około 4-5 porcji zupy)

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera (około 1/4)
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • imbir do smaku
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • natka pietruszki (lub listki bazylii)
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych w kawałkach (390 g)
  • 130 g groszku konserwowego lub mrożonego (waga po odsączeniu)
  • 130 g soczewicy gotowanej na parze
  • kilka kromek ulubionego pieczywa
  • tortellini z serem

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym.
  2. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobną, równą kostkę.
  3. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
  4. Łodygi selera myjemy i kroimy na małe kawałki.
  5. Po 15 minutach dodajemy do zupy razem z pomidorami krojonymi w kawałkach. Gotujemy 10 minut.
  6. Groszek odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do gotującej się zupy razem z soczewicą i usmażoną cebulką.
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym oraz odrobiną imbiru.
  8. Tortellini gotujemy w osobnym garnku i przekładamy na sitko .
  9. Kromki chleba kroimy w paski i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu do momentu aż pojawią się paseczki.
  10. Do miski nakładamy porcję tortellini, nalewamy zupę, posypujemy natką pietruszki i podajemy ze zgrillowanym pieczywem.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Polecam też:

Zupę jarzynową po tajsku 

Kremową zupę warzywną z soczewicy, grochu i wszystkiego po trochu

Zupę kalafiorową z glazurowaną marchewką

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *