Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Tagi: ,

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą zimą przygotujmy z własnych przetworów lub tych dostępnych w sklepach. Jesienią warto przygotować tę zupę ze świeżych pomidorów. Dodatek imbiru nadaje zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Krem z pomidorów z imbirem i kolendrą doskonale smakuje z chrupiącym dodatkiem, na przykład grissini lub tradycyjnymi grzankami. Jeśli podacie ją z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, nabierze prawdziwie wykwintnego charakteru. Krem z pomidorów z imbirem warto podawać z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów pelati w kawałkach
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • ok. łyżki cukru
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
  • garść pomidorków koktajlowych
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.
  2. Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.
  3. Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
  4. Podlewamy pomidory szklanką wody, gotujemy 10 minut.
  5. Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.
  6. Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.
  7. Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.

krem z pomidorów

krem pomidorowy

krem z pomidorów z imbirów

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *