Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Tagi: krupnik

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Jesienny krupnik obowiązkowo z grzybami! Koniecznie gęsty, przygotowany na rosole i przyprawiony na ostro, by przyjemnie rozgrzewał jesienią.
Tym razem nie będzie problemu z odpowiednią gęstością zupy, bo do jej przygotowania wykorzystujemy Krupnik polski Nasza Specjalność Winiary. W torebce z krupnikiem znajdziecie płatki jęczmienne, suszone warzywa i zioła, a to wszystko w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu zarówno smak i konsystencja zupy zawsze będą idealne.
Rozgrzewający krupnik możecie przygotować z podgrzybkami, borowikami lub kurkami. Grzyby wcześniej trzeba dokładnie oczyścić z resztek runa leśnego i poddusić na maśle. Krupnik z dodatkiem tak przygotowanych grzybów nie ma sobie równych.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami:
- 20 dag świeżych grzybów leśnych (podgrzybków, kurek lub borowików)
- 2 małe ziemniaki
- opakowanie Krupniku polskiego Nasza Specjalność Winiary
- 0,7 l rosołu
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- łyżka masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta pieprzu i chili
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, mchu i innych zanieczyszczeń. Odcinamy nóżki (możemy z nich przygotować przyprawę grzybową), kapelusze kroimy w paseczki.
- Podduszamy grzyby na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Pod koniec duszenia dodajemy do grzybów listki oberwane z gałązki tymianku.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w 0,5 l rosołu przez 10 minut.
- Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy podduszone grzyby, gotujemy 5-8 minut.
- Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy szczyptą pieprzu i chili.
- Na talerzach dekorujemy zupę listkami świeżego tymianku.






