Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Tagi:

Jesienny krupnik obowiązkowo z grzybami! Koniecznie gęsty, przygotowany na rosole i przyprawiony na ostro, by przyjemnie rozgrzewał jesienią.

Tym razem nie będzie problemu z odpowiednią gęstością zupy, bo do jej przygotowania wykorzystujemy Krupnik polski Nasza Specjalność Winiary. W torebce z krupnikiem znajdziecie płatki jęczmienne, suszone warzywa i zioła, a to wszystko w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu zarówno smak i konsystencja zupy zawsze będą idealne.

Rozgrzewający krupnik możecie przygotować z podgrzybkami, borowikami lub kurkami. Grzyby wcześniej trzeba dokładnie oczyścić z resztek runa leśnego i poddusić na maśle. Krupnik z dodatkiem tak przygotowanych grzybów nie ma sobie równych.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami:

  • 20 dag świeżych grzybów leśnych (podgrzybków, kurek lub borowików)
  • 2 małe ziemniaki
  • opakowanie Krupniku polskiego Nasza Specjalność Winiary
  • 0,7 l rosołu
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta pieprzu i chili

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, mchu i innych zanieczyszczeń. Odcinamy nóżki (możemy z nich przygotować przyprawę grzybową), kapelusze kroimy w paseczki.
  2. Podduszamy grzyby na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Pod koniec duszenia dodajemy do grzybów listki oberwane z gałązki tymianku.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w 0,5 l rosołu przez 10 minut.
  4. Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy podduszone grzyby, gotujemy 5-8 minut.
  5. Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy szczyptą pieprzu i chili.
  6. Na talerzach dekorujemy zupę listkami świeżego tymianku.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *