Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Tagi:

Domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Wersji rosołu jest tyle, ilu jest kucharzy. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Najważniejszym składnikiem rosołu jest mięso. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury, ale równie popularne jest używanie wołowiny. I ten przepis właśnie bazuje na mięsie wołowym. Rosół wołowy przygotowuje się z pręgi wołowej, kawałków szpondru, łaty czy mostka. Wołowina spowodowała, że rosół ma wyrazisty, lekko pikantny i mocny smak, natomiast sam drób zapewnia bardziej delikatny wywar.
Rosół podaję z kawałkiem ugotowanego mięsa, marchewką z wywaru i makaronem bezglutenowym (kukurydzianym). Makaron sprawdza się doskonale dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. W sklepach znajdziesz szeroki wybór takich makaronów. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem:

  • 1 kg pręgi wołowej z kością
  • 3 l wody
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 cebula z łupiną
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • makaron bezglutenowy do podania
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
  2. Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.
  3. Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała.
  4. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno.
  5. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  6. Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
  7. Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).
  8. Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.

świeże mięso wołowe do rosołu na wołowinie rosół na wołowinie z pręgi wołowej z kością rosół na wołowinie z marchwią, selerem, pietruszką i porem rosół na wołowinie z pieczoną cebulą domowy rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem z marchewką

Po rozgrzewającym rosole można

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *