Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Tagi: , , ,

Wielkanoc w Rzymie? Dlaczego nie?! Rzymska, ziołowa zupa wielkanocna, podawana w wiecznym mieście, ma odrobinę wspólnego z naszym polskim, tradycyjnym rosołem. Oprócz pietruszki dodamy do niej jednak zdecydowanie więcej różnych ziół. Pachnąca świeżą zieleniną wielkanocna zupa ziołowa przywołuje skojarzenia z wiosną. Chrupiąca grzanka z ciągnącym się serem mozzarella dodaje wielkanocnej, ziołowej zupie charakteru. Buon appetito!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • świeża bazylia
  • 2 pietruszki
  • świeży rozmaryn
  • 1/2 selera
  • świeży tymianek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • świeża natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 300 g wołowiny
  • ser parmezan
  • 300 g jagnięciny- żeberka lub pierś
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy klika łyżek oliwy, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mięso aż delikatnie zbrązowieje, następnie dodajemy  obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku – smażymy  wszystko do aż warzywa się zeszklą.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w półksiężyce, siekamy zioła i dodajemy  wszystkie składniki do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa. Zalewamy litrem wrzątku, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  3. Do gotującej się zupy dodajemy podzieloną na mniejsze porcje jagnięcinę, dolewamy jeszcze pół litra wrzącej wody i gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.
  4. Tuż przed podaniem, podobnie jak w przypadku greckiej mayeritsy, w osobnej miseczce ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Do tej mieszaniny dodajemy 2 chochle gorącej zupy ziołowej – mieszamy, a następnie przelewamy całość do garnka, uważając aby żółtka się nie ścięły.
  5. Rzymską, ziołową zupę wielkanocną serwujemy posypaną wiórkami parmezanu oraz z dodatkiem grzanki.

 

włoskie grzanki:

  • 1 ciabatta
  •  świeża bazylia
  • kulka sera mozzarella
  • sól
  • oliwa (najlepiej czosnkowa)
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  2. Ciabattę kroimy na grube kromki. Skrapiamy oliwą. Na każdej z kromek układamy plaster sera mozzarella, posypujemy solą i pieprzem.
  3. Grzanki pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi, a ciabatta lekko przyrumieni, dekorujemy świeżą bazylią.

rzymska ziołowa zupa wielkanocna

zupa wielkanocna

zupa ziołowa z grzankami

wielkanocna zupa ziołowa

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *