Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba

Tagi: ,

Co można wyczarować z kilku pomidorów i kawałka czerstwego chleba? Pyszny chłodnik! Obok gazpacho jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych chłodników na południu Europy. Receptura pochodzi z Andaluzji – miasta Cordoba. Sezon na upały trwa w najlepsze, a pomidory zaczynają nabierać rumieńców. Pora na salmorejo! Zupę przygotowuje się w mig, wydając na składniki zaledwie kilka złotych. Taka zupa krem z pomidorów to pochwała prostoty!

Składniki:

  • 6 -8 dojrzałych pomidorów
  • 4 duże kromki czerstwego chleba/bagietki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól i pieprz
  • Kilka plastrów hiszpańskiej szynki
  • Kilka jajek

Przygotowanie:

  1. Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i umieścić w wysokim naczyniu.
  2. Chleb namoczyć w wodzie, aby zmiękł.
  3. Do przygotowanych pomidorów dodać kawałki rozmokniętego chleba, oliwę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz rozmaryn.
  4. Całość zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Doprawić obficie solą i pieprzem.
  6. Schłodzić przez minimum 2 godziny.
  7. Chłodnik podawać udekorowany oliwą, opcjonalnie z plastrami szynki hiszpańskiej i kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Jedna z hiszpańskich wariacji podania sugeruje także kawałki tuńczyka.

salmorejo 3salmorejo 5salmorejo 4salmorejo 6salmorejo 1

 

Chleb w zupie może mieć wiele różnych form, a na naszym blogu chleb był nie raz bohaterem przepisów i wycieczek! Sprawdź je w naszych innych wpisach:

Zobacz też