Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Dodaj do CookBook

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest teachmetiger
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Szalotki
1  łyżka
Masło
250  g
Siemie lniane (mielone)
1  l
Woda
250  ml
Mleko
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
2  torebek
Kasza gryczana (opcjonalnie jaglana lub jęczmienna)
trochę
Mąka pszenna pełnoziarnista do zasmażki
trochę
Listki majeranku do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
Węglowodany
63.7 g
Wartość energetyczna
607 kcal
Tłuszcze
33.8 g
Białko
21.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolejna zupa wigilijna z kuchni śląskiej, która była dla mnie ogromnym zaskoczeniem i która ma niezliczoną ilość sposobów na jej przygotowanie. Chyba w każdym domu na Śląsku robi się ją nieco inaczej. Jednak najczęściej używa się do niej siemienia konopnego. Kilka ostatnich dni spędziłam na poszukiwaniu tego składnika, który ponoć w okresie przedświątecznym jest dostępny na każdym targowisku na Śląsku. Niestety na Pomorzu nie mogłam nigdzie go zdobyć, choć odwiedziłam chyba wszystkie sklepy ze zdrową żywnością i zoologiczne, bo ponoć siemię konopne stanowi też pokarm dla papużek. Najwyraźniej papużki znad morza żywią się innymi ziarnami :)

Siemieniotkę przygotowałam zatem na bazie siemienia lnianego, bo spotkałam się i z takim sposobem gotowania tej zupy. Przyznaję szczerze, że niespecjalnie przypadła mi do gustu, ale z tradycją śląską nie dyskutuję. Wcześniej słyszałam, że albo pokocha się siemieniotkę albo znienawidzi.

Przygotowując siemieniotkę wzorowałam się na przepisie znalezionym na portalu onet.gotowanie.

Starałam się jednak zbliżyć choć nieco do przepisów z wykorzystaniem siemienia konopnego, gdzie dodaje się cebulę zeszkloną na maśle lub ugotowaną w całości.

Chciałabym umieścić małe sprostowanie. Przed przygotowaniem siemieniotki przeglądałam wiele różnych przepisów na to danie i zetknęłam się też z wykorzystaniem siemienia lnianego jako składnika tej zupy. Wzorowałam się na przepisie opartym na siemieniu lnianym. Większość źródeł podaje, że tradycjnie na Śląsku do siemieniotki używa się nasion konopii i to właśnie one są głównym składnikiem tej potrawy. Bardzo dziękuję naszym czytelnikom za czujność.

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    2 min
    Siemię lniane wsypujemy do garnka.
  • Krok 2

    15 min
    Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy zagęści się (konsystencją będzie przypominać kisiel) dolewamy do niego nieco wrzątku.
  • Krok 3

    3 min
    Ugotowane siemię przelewamy przez sitko. Jeśli będzie zbyt gęste to znowu dodajemy odrobinę wrzątku.
  • Krok 4

    3 min
    Przepłukane siemię wkładamy do ranka i zalewamy 1 litrem wody i dodajemy do niego mleko.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Krok 6

    6 min
    Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.
  • Krok 7

    15 min
    Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.
  • Krok 9

    20 min
    Kaszę gotujemy w osobnym garnku.
  • Krok 10

    3 min
    Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy siemieniotką.
  • Krok 11

    2 min
    Siemieniotkę dekorujemy listkami majeranku.
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 1 z 11

Siemię lniane wsypujemy do garnka.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 2 z 11

Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy zagęści się (konsystencją będzie przypominać kisiel) dolewamy do niego nieco wrzątku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 3 z 11

Ugotowane siemię przelewamy przez sitko. Jeśli będzie zbyt gęste to znowu dodajemy odrobinę wrzątku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 4 z 11

Przepłukane siemię wkładamy do ranka i zalewamy 1 litrem wody i dodajemy do niego mleko.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 5 z 11

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 6 z 11

Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 7 z 11

Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 8 z 11

Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 9 z 11

Kaszę gotujemy w osobnym garnku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 10 z 11

Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy siemieniotką.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 11 z 11

Siemieniotkę dekorujemy listkami majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
select 1 star out of 5
select 2 star out of 5
select 3 star out of 5
select 4 star out of 5
select 5 star out of 5
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu