Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Tagi: ,

W moim domu pachnie świętami, bo suszę plasterki pomarańczy, które wykorzystam do świątecznych dekoracji. W tym roku chciałabym kulinarnie zaskoczyć domowników. Stąd zupa z suszonych owoców, o której pisałam ostatnio. I ślimaczki drożdżowe do barszczu, z farszem pieczarkowym.

Tradycyjnie do barszczu wigilijnego przygotowuję uszka. Ale ślimaczki drożdżowe do barszczu można zjeść w Wigilię, uszka w pierwszy dzień Świąt. Nie ukrywam, że robiąc uszka, zawsze się stresuję, że ciasto nie wyjdzie takie, jakbym chciała, a uszka będą miały twarde brzegi. Ze ślimaczkami do barszczu sprawa jest o tyle prosta, że z ciastem nie ma problemu. Przynajmniej ja radzę sobie z ciastem drożdżowym o niebo lepiej, niż z ciastem na pierogi.

Ponieważ farszu w ślimaczkach drożdżowych do barszczu, w porównaniu do farszu w uszkach, jest o wiele mniej, powinien być bardziej doprawiony. Dlatego dodałam do niego dużo pieprzu i czosnku. W uszkach wolę łagodniejszy farsz.

Smacznego!

Farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • sól himalajska do smakuj

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.
  2. Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.
  4. Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.
  5. Farsz mielę w maszynce do mielenia.

Ciasto i ślimaczki:

  • 0,5 k mąki pszennej
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 80 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 jajko (do posmarowania ślimaczków)

Przygotowanie:

  1. Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).
  2. W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.
  3. Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.
  4. Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
  5. Piekarnik nastawiam na 180°C.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.
  7. Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków.
  8. Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.
  9. Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.
  10. Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu najlepiej smakują świeże, dlatego warto przygotować je w Wigilię lub wcześniej przygotowane zamrozić.

ślimaczki drożdżowe do barszczu

barszcz wigilijny

ślimaczki z ciasta drożdżowego

dodatki do barszczu na święta

Ślimaczki drożdżowe świetnie będą smakować z:

barszczem wigilijnym
barszczem czerwonym

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *