Słów kilka o włoszczyźnie – zastosowanie, suszenie, mrożenie

Tagi: , ,

Włoszczyzna to podstawa wielu dań, a zwłaszcza zup. Najlepsza jest ta uprawiana we własnym ogródku, bo możemy cieszyć się efektami naszej pracy, ale przede wszystkim dlatego, że takie warzywa rosną na naturalnych „wzmacniaczach” bez pestycydów.

Poza przechowywaniem włoszczyzny w zimnym i ciemnym pomieszczeniu (najlepiej w piwniczce) polecam też suszenie i mrożenie. To niezwykle proste i praktyczne sposoby na zachowanie cennych witamin oraz smaku warzyw.

włoszczyzna, jak mrozić włoszczyznę

Dzięki suszeniu włoszczyzny pozbywamy się z niej wody i zachowujemy sporą ilość składników odżywczych oraz zachowujemy smak warzyw. Warzywa w trakcie procesu suszenia znacznie zmniejszają swoją objętość, dzięki czemu nie ma problemu z ich przechowywaniem, bo zajmują mało miejsca. Wysuszoną włoszczyznę można też zmiksować i zamknąć w słoiku. To rewelacyjny dodatek do zup, sosów, duszonych mięs i wielu innych dań.

Suszenie włoszczyzny:

1. Warzywa przed suszeniem sortujemy (wybieramy tylko zdrowe egzemplarze bez plam i uszkodzeń).

2. Dokładnie myjemy i obieramy.

3. Obrane warzywa kroimy na bardzo cienkie paseczki (najlepiej obieraczką do warzyw).

4. Układamy partiami w suszarce do warzyw rozdzielając je.

5. Jeśli do suszenia wykorzystamy piekarnik, to blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy włoszczyznę tak, aby jej nie wymieszać. Suszymy warzywa z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika w temp. 60-70°C.

6. Najszybciej suszy się por, bo już po około 3 godzinach. Pozostałe warzywa są gotowe po 4-5 godzinach suszenia w suszarce.

7. Wysuszoną włoszczyznę miksujemy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym i ciemnym miejscu.

8. Wysuszona włoszczyzna nadaje się do użycia przez kilka miesięcy.

9. Gotową mieszankę możemy połączyć z naszymi ulubionymi ziołami.

włoszczyzna, jak suszyć włoszczyznę?

Kolejnym prostym i skutecznym sposobem na przechowywanie włoszczyzny jest mrożenie. Mrożonki wszyscy doskonale znamy i zimową porą często po nie sięgamy – i bardzo słusznie, bo zwykłe, długotrwałe przechowywanie warzyw powoduje, że tracą one to, co najcenniejsze, czyli witaminy. Natomiast mrożenie ich powoduje, że zachowują one większość witamin, smak i kolor. Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania warzyw. Ważne, aby mrozić włoszczyznę świeżą, najlepiej zebraną prosto z ogródka.

włoszczyzna, jak mrozić włoszczyznę?

Mrożenie włoszczyzny:

1. Wybieramy tylko świeże, zdrowe i nieuszkodzone warzywa.

2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę.

3. Pokrojone warzywa układamy na tacce lub w pojemnikach i mrozimy partiami.

4. Następnie przekładamy je o woreczków, które warto sobie opisać podając informację o zawartości i dacie zamrożenia.

5. Zamrożoną włoszczyznę można przechowywać do 6 miesięcy.

Włoszczyzna znajduje szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni i to zarówno pod  postacią świeżych warzyw, tych mrożonych czy suszonych. Wzbogaca smak wielu dań: gulasze, duszone mięsa, sosy czy zupy. Nie wyobrażam sobie rosołu bez włoszczyzny i tak jest w przypadku większości zup. Włoszczyzna nadaje im smak i wzbogaca o cenne składniki odżywcze.

włoszczyzna, jak suszyć włoszczyznę?

Polecam pyszne zupy ugotowane na bazie włoszczyzny :

Rosół wołowy

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Parzybroda

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Zobacz też

2 Comments

  • Ann napisał(a):

    Nigdy nie wpadłam na pomysł użycia obieraczki do warzyw ,takie banalne a jaki piękny efekt 😀

    • Jola napisał(a):

      Obieraczka bardzo się przydaje w kuchni 🙂 Nacinam nią wąskie paski marchewki i innych warzyw do pysznej tarty serowo-warzywnej, lub do spaghetti warzywnego . Mały drobiazg a wiele może zdziałać 😉
      Pozdrawiam serdecznie

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *